Loading..

Product was successfully added to your shopping cart.De grootste waterpijp speciaalzaak van de Benelux De grootste waterpijp speciaalzaak van de Benelux!

Waterpijp roken - Vraag & Uitleg

 • Welke waterpijp / shisha is van goede kwaliteit en rookt lekker?

  De filosofie van Premium-Hookahs is alleen de beste kwaliteitwaterpijpen aan te bieden, die garant staan voor goede smaakvolle rook sessies! Uiteraard is er een verschil in prijsklasse en kwaliteit. Het beste kun je deze blog doorlezen om te kijken met welke aspecten je rekening moet houden bij het kopen van een waterpijp. Daarna is het verstandig om in deze blog te lezen welke soorten waterpijpen er zijn, en wat het verschil onderling is.

  Onze beste kwaliteit waterpijpen op dit moment zijn:

  Was dit antwoord nuttig?

 • Wat is het verschil tussen een traditioneel Turkse en traditioneel Egyptische waterpijp?

  Over het algemeen zijn traditioneel hand gemaakte Turkse waterpijpen van wat zwaarder / massiever materiaal (altijd koper) gemaakt. Het verschil in rookbeleving is dat Turkse waterpijpen veel ''doffer'' roken met meer restrictie dan traditioneel hand gemaakt Egyptische waterpijpen. Lees hier meer over de verschillen tussen Egyptische en Turkse waterpijpen.

  Turkse waterpijpen:

  Egyptische waterpijpen:

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hebben jullie een recept om eigen tabak te maken?

  Bekijk het filmpje hieronder! Lees ook de beschrijving bij het filmpje zelf. In plaats van smaakpoeder, kun je beter Mola mix of Jeffs 7 elements gebruiken. Dit is speciaal bedoeld ter toevoeging van de smaak aan waterpijp / shisha tabak

  Was dit antwoord nuttig?

 • Waarom kun je bij een Phunnel bowl de tabak wel aandrukken maar bij een normale tabakskop niet?

  De werking van een Phunnel tabakskop is anders dan bij een standaard tabakskop. In een Phunnel bowl zitten namelijk geen gaatjes in de bodem die de airflow kunnen belemmeren. Hierdoor zijn Phunnel bowls vaak platter en kun je de tabak goed aanduwen. Vooral met nattere tabakssoorten zoals AL Fakher tabak, werkt deze methode goed.

  Bekijk hier alle Phunnel bowls

  Was dit antwoord nuttig?

 • Wat is een waterpijp / shisha / hookah?

  Een Hookah, beter bekent als een waterpijp, shisha, nargile, of arguileh, is een aloud instrument om waterpijp tabak / fruittabak mee te roken. Een waterpijp wordt vaak met drugs geassocieerd maar dit is een misverstand. Hiervoor worden andere instrumenten gebruikt en worden op de meeste waterpijp webwinkels niet aangeboden. Een waterpijp / hookah / shisha heeft dus niets met drugs te maken!

  Lees hier hoe je een waterpijp moet klaarmaken en uit welke onderdelen het bestaat.
  Lees hier de geschiedenis en het ontstaan van de waterpijp

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoe werkt een waterpijp?

  Deze vraag krijgen we vaker, dus om de nieuwe waterpijpfanaat te helpen begrijpen hoe het werkt hebben wij een spoed cursus waterpijp anatomie geschreven:

  Het kern segment van de waterpijp is gemaakt van een pijp die loopt vanaf de bovenkant, hierop zit de tabakskop bevestigd, tot in de glazen vaas. Rondom de pijp zit decoratief metaal bevestigd. Hieraan zit een ingang voor het toevoegen van een waterpijp slang en aan de andere kant is er een uitgang om lucht uit te kunnen blazen. Elke gang loopt uit op de glazen waterpijp vaas die aan de pijp bevestigd zit. Er zijn pijpen die meerdere ingangpoorten hebben, hierdoor kunnen er meerdere waterpijp slangen aangesloten worden. Er zijn zelfs waterpijpen waarop zes waterpijp slangen aangesloten kunnen worden.

  Om alles luchtdicht te houden zijn er voor bijna alle connecties, zogenoemde afdichtrubbers verkrijgbaar. Deze rubbers zijn er o.a. voor het afsluiten van de vaas met de pijp, tabakskop op de pijp en de slang in de aanzuigpoort. Vervolgens wordt de tabak in de tabakskop geplaatst, waarna het aan het uiteinde van de stang bevestigd dient te worden.

  Bij het roken van waterpijp tabak verbrand het kooltje de tabak niet, zoals bij een sigaret of rookpijp gebeurt. Waterpijp tabak dient te smeulen en niet te verbranden. Let er dus op dat je de tabak onder de rand van de tabakskom vult en je de hitte langzaam opvoert tot de smaak en rook perfect is! Als er vervolgens aan de slang gezogen wordt daalt de luchtdruk in de vaas waardoor het water, de lucht uit de enige beschikbare bron haalt. Deze bron is de pijp in het water die uiteindelijk uitkomt op de kop waar de tabak in zit. De aangezogen lucht dringt door de tabak heen richting het kooltje. Hierdoor wordt het kooltje verhit waardoor de tabak verwarmd wordt en de rook die hiervan vrij komt wordt mee de vaas in gezogen. De rook wordt in de vaas vervolgens gefilterd en gekoeld door het water waarna het door de aanzuigpoort de slang in verdwijnt. De uitlaatpoort is er om rook, wat door de roker als te scherp of te sterk wordt ervaren, uit te kunnen blazen.

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoe moet ik mijn tabak bewaren?

  De tabak kan het beste in een luchtdicht afgesloten bakje bewaard worden op kamer temperatuur. Deze tabak bewaarpotjes verkopen wij hier via onze website. Hoe minder lucht er bij de tabak komt hoe langer de smaak zal blijven behouden. De tabak in de ijskast doen is een veel genoemde tip, echter is het voordelige effect hiervan nooit bewezen en kunnen de suikers in de tabak aangetast worden waardoor de tabak zanderig aanvoelt.

  Was dit antwoord nuttig?

 • Heeft het nut om een normale waterpijp slang in de vriezer te leggen?

  Nee. De slang zal eventjes koud zijn, maar na enkele minuten is het effect verdwenen. Daarnaast is het niet goed voor de levensduur van de slang omdat condens de binnenkant van de slang zal aantasten. Wij verkopen speciale ijs slangen, of de ice tip die je kunt gebruiken om de rook voor langere tijd ijzig te koelen.

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoe maak ik een waterpijp klaar?

  Een waterpijp voor de eerste keer opzetten is makkelijk maar vereist wel wat kennis, goede techniek en een heel klein beetje geluk. Maar hoe gebruik je een waterpijp nou eigenlijk goed?! Allereerst moet de waterpijp grondig schoon gemaakt worden, ook als de waterpijp helemaal nieuw is. Filmpjes en informatie m.b.t. het schoonmaken van je waterpijp kun je verderop op deze site vinden in het waterpijp informatie centrum. De waterpijp moet om de paar keer roken goed schoon gemaakt worden. Ook als je verwisseld van smaak tabak is het sterk aan te raden om de waterpijp eerst goed schoon te maken. Zorg ervoor dat alle schachten goed gereinigd worden met ten minste een schoonmaakborstel. Vergeet niet om ook de slang goed schoon te maken! Let er wel op dat je dit alleen doet bij wasbare slangen. De meeste waterpijpen zijn namelijk niet standaard uitgerust met een wasbare slang. Als je wilt weten of je de slang kunt wassen, neem dan contact op met onze klantenservice. Als je toch een slang wast die niet wasbaar is zal dit van binnen gaan roesten en uiteindelijk uit elkaar vallen. Niet wasbare slangen moet je schoon blazen in plaats van wassen!

  Zorg ervoor dat de onderste pijp ongeveer 2 tot 4 cm in het water steekt. Te veel water zal resulteren in omhoog bubbelend water en zal dan in de slang terecht komen. Na het vullen van de vaas met water kan je de stang bevestigen aan de vaas. Soms gebeurt dit d.m.v. een schroefdraad verbinding en soms met een rubberen sluiting. Een rubbertje kan soms moeilijk passen en moet dan eerst nat gemaakt worden voor het goed past.

  Hierna kan het klaarmaken van de tabakskop beginnen. Dit is een vak apart maar daarover kun je van alles vinden op onze website. Het belangrijkste is dat je, voordat je de tabak erin doet, ervoor zorgt dat de tabak goed verkruimeld en in stukjes verdeeld is. Dit zorgt ervoor dat de tabak luchtiger is waardoor de rook goed door de tabakskop stroomt. Haal ook de grote takjes er tussen uit. Hierna kun je de waterpijp tabak in de tabakskop plaatsen. Zorg ervoor dat alles gelijk en luchtig verdeeld is.

  Bovendien moet de tabak niet te hoog komen om te voorkomen dat de tabak in contact komt met de aluminium folie. De folie moet strak gespannen worden over de tabakskop heen. Het beste is om de glimmende kant naar beneden te spannen. Hierna prik je gaatjes met een tandenstoker. Zorg voor een hogere concentratie gaatjes in het midden dan aan de buitenkant. Het is van belang dat de gaatjes niet te groot en niet te klein zijn. Een tandenstoker is daarom ideaal! 

  De keuze voor de verhitting van je tabak kan zeer uitgebreid variëren. Op onze website kun je het één en ander vinden over ‘’Heat management’’. Belangrijk is dat je het kooltje eerst volledig laat ontbranden voordat je het op het tabakskopje plaatst. Dit zorgt ervoor dat er geen vieze koolsmaak aan de tabak komt te zitten.

  Dit zijn de belangrijkste punten die je moet weten voordat je voor het eerst een waterpijp gaat roken. Je zal het steeds beter door hebben naarmate je meer experimenteerd en ervaart. We raden je aan om te beginnen met het roken van één dezelfde smaak voor een langere tijd om zo goed het verschil te proeven als resultaat van je set-up. Je kunt dan telkens verschillende variabelen toepassen zoals bijvoorbeeld: meer kooltjes gebruiken, andere kooltjes gebruiken, ijsklonten gebruiken, andere folie gebruiken, andere manier van gaatjes maken etc.

  Wij zijn er niet alleen voor de beste kwaliteit waterpijp producten maar ook om de gehele rookervaring bij onze klanten te verbeteren!

  Bezoek ook eens on Youtube kanaal. Hierop hebben wij meer dan 20 video handleidingen geplaatst! Lees ook onze speciale blog over hoe je een waterpijp moet klaarmaken.

  Was dit antwoord nuttig?

 • Rookt een waterpijp met 1 slang beter dan met meerdere slangen?

  Niet als de waterpijp met meerdere slangen op de juiste manier gebruikt wordt. De belangrijkste reden dat men suggereert dat een enkel-slangs waterpijp beter rookt dan een waterpijp met meerdere slangen is omdat zij vinden dat als maar één persoon een waterpijp rookt met meerdere slangen, de dichtheid van de rook afneemt. Voor een groot deel klopt dit maar dit kan gereduceerd worden door de waterpijp goed luchtdicht af te sluiten en er voor te zorgen dat een waterpijp met meerdere slangen altijd van een ‘’auto-seal’’ functie voorzien is. Elke waterpijp met meerdere slangen is bij Premium-Hookahs voorzien van zo’n systeem. Zonder zo’n systeem zou je voor iedere slang die niet gebruikt wordt je vinger op het uiteinde moeten houden om geen zuigkracht te verliezen.

  Ondanks dat een waterpijp met meerdere slangen, die door één iemand gerookt wordt, minder rook produceert hangt het ook af van de behoefte die vervuld moet worden. Een waterpijp met meerdere slangen heeft namelijk zijn voordelen bij o.a. groepsgebruik. De waterpijp slang hoeft niet meer doorgegeven te worden en daarnaast kan iedereen tegelijk roken zonder te hoeven wachten op degene die aan het roken is. De Aladin waterpijpen en MYA Saray waterpijpen die we op deze website verkopen zijn zo gefabriceerd dat je een waterpijp met één slang simpel en eenvoudig kunt ombouwen naar een waterpijp met 2 of zelfs 3 en 4 slangen!

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoeveel tabak moet ik gebruiken?

  De hoeveelheid shisha tabak die je moet gebruiken hangt compleet af van de vorm en het formaat van het tabakskopje. Ook je ''packing methode'' en de soort tabak bepaalt hoeveel tabak je zult moeten gebruiken. Daarnaast spelen de gebruikte soort kolen een rol. Als je quick-light kolen zoals Belgian charcoal gebruikt moet je even experimenteren met het prepareren van je kopje met net genoeg waterpijp tabak zodat de tabak ongeveer een halve tot een hele centimeter verwijderd is van het aluminium folie. Na elke rooksessie haal je het folie eraf en kijk je of er tabak aan de onderkant van het folie papiertje is blijven hangen. Als dit het geval is moet je de keer erop minder tabak erin doen en het folie strakker spannen.

  Lees hier meer over heat management en hier over het klaarmaken van je tabakskopje

  Was dit antwoord nuttig?

 • Waarom is het aanbod waterpijp tabak in Nederland zo beperkt in vergelijking met andere landen?

  Doordat Nederland een klein land is, is het voor tabak fabrikanten niet interessant om specifieke producten voor ons land te produceren. Al het tabak moet specifiek voor de Nederlandse markt worden gefabriceerd. Dit betekent dat de machines in de fabrieken per smaak / verpakking een specifieke productie moet maken. Hierbij moet de ''Roken is dodelijk'' waarschuwing op het pakje gedrukt worden, alsmede de voor Nederland specifiek geldende accijnzegel worden opgeplakt. Pas als er een hele hoge oplage gedrukt kan worden, kunnen de kosten voor het aanpassen van de machines terugverdiend worden. Het is ook niet mogelijk om grotere oplages te laten drukken door de tabak in andere landen te verkopen omdat hier weer andere accijns en belastingwetten gelden, en dus een andere verpakking en behandeling vereisen.

  Premium-Hookahs zal desondanks altijd haar best blijven doen exclusieve merken en smaken tabak op de Nederlandse markt te brengen. Zo hebben we onlangs Al Fakher en Layalina tabak toegevoegd. In de toekomst zullen we meer exclusieve merken en smaken aanbieden, maar dit heeft tijd nodig en hopen we op jullie geduld.

  Onze merken Shisha tabak:

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoe wordt de lengte van de downstem gemeten?

  De lengte van de downstem is belangrijk om te weten voor het uitkiezen van een nieuwe vaas. Als je downstem te lang is, zal deze niet in een ondiepe vaas passen. De lengte van de downstem is de gehele onderkant van de waterpijp dat in de vaas gedraaid zal worden. Dit is inclusief de rookkamer waarin zich de uiteinden van de slang en uitblaaspoort bevinden.

  Was dit antwoord nuttig?

 • De smaak van de shisha is scherp, wat kan ik doen om dit te verhelpen?

  Dit komt duidelijk door de manier waarop je je tabakskop klaarmaakt, en de verhitting van de tabak. Lees dit artikel over ''heat management'' en probeer dit toe te passen om een scherpe smaak van je shisha te voorkomen.

  De waterpijp en slang hebben geen invloed op de smaak, behalve dat je je waterpijpslang vaak eerst moet inroken om de nieuwe plastic / rubberen smaak eruit te krijgen. 

  Waterpijp accessoires om een scherpe verbrande smaak te voorkomen:

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoe moet ik mijn waterpijp schoonmaken?

  Voor een reguliere schoonmaak adviseren wij om de waterpijp af te breken in alle mogelijke segmenten, voor zover dit mogelijk is. Bij sommige waterpijpen kan ook de stang in meerdere segmenten afgebroken worden. Daarna alle onderdelen in een bak warm water leggen en vervolgens alle onderdelen goed schoonmaken met de schoonmaakborstels die zijn meegeleverd. De dunne borstel is voor de stang en de grote borstel is voor de vaas. Zorg dat de binnenkant goed schoon geborsteld wordt en spoel alles goed door met een tuinslang of iets dergelijks. Voor smaken die wat moeilijker eruit te wassen zijn zoals dubbel appel, mint en rose adviseren wij om wat grondiger te werk te gaan. Hier kun je meer lezen over hoe je het beste je waterpijp kunt schoonmaken!

  Let op! :
  Als je de waterpijp schoonmaakt met zeep zorg er dan ook voor dat je het erna goed reinigt met alcohol zoals bijvoorbeeld wodka.

  Tip: In waterpijp cafes en ook sommige waterpijp liefhebbers gebruiken voor iedere smaak een aparte waterpijp en slang. Zo trekt de smaak in de waterpijp, waardoor je de smaak nog beter proeft. Deze met smaak ingetrokken waterpijpen worden alleen even snel gewassen zonder zeep. 

  Was dit antwoord nuttig?

 • Waarom proef ik weinig tot geen smaak?

  Wanneer je een nieuwe waterpijp aanschaft, is het vaak zo dat de eerste paar rook sessies smaakloos zijn. Dit komt omdat alle onderdelen nog volledig nieuw zijn en nog ''ingerookt'' moeten worden. Vooral wasbare en leren of rubberen slangen doen er lang over om te worden ingerookt. Vaak proef je hierdoor weinig smaak. Belangrijk is dat je je waterpijp en de slang inrookt met 1 smaak, anders krijg je een vreemde mix van allerlei smaken te proeven. Als je al een tijdje uit dezelfde waterpijp rookt en de smaak is opeens slecht geworden. Lees dan hier hoe je een vieze / scherpe smaak kunt voorkomen.
  Was dit antwoord nuttig?

 • Kan ik natuurkolen ook aan krijgen met een elektrische kookplaat?

  Je kunt helaas geen kookplaat gebruiken om kooltjes aan te krijgen. Je hebt hiervoor een directe verhittingsbron nodig zoals een gasfornuis of een elektrische kooltjes verhitter.

  Onze speciale elektrische kolenverhitters bieden hier uitkomst. Je kun hiermee handig, snel en zonder rommel je natuurkolen doen ontbranden!

  Was dit antwoord nuttig?

 • Kan ik een waterpijp met meerdere slangen ook in m'n ééntje roken?

  Het ligt eraan of je waterpijp een ''auto-seal systeem'' heeft. Alle waterpijpen met meerdere slangen die wij via onze website verkopen, zijn voorzien van zo'n systeem. Zonder het auto-seal systeem zul je je vinger op de andere slang(en) moeten houden om de waterpijp luchtdicht te houden.

  Onze Aladin en MYA Saray waterpijpen zijn hiervoor geschikt.

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoe moet ik mijn waterpijp in elkaar zetten en klaarmaken?
  Was dit antwoord nuttig?

 • Heeft de grootte van de waterpijp invloed op de rookervaring?

  De grootte van de waterpijp is vaak meer van belang op het gebied van uitstraling en uiterlijk in plaats van rookontwikkeling. De luchtdoorgang van de waterpijp is waarschijnlijk één van de meest belangrijke factoren op het gebied van rookontwikkeling en het hebben van een lange smaakvolle rookervaring. Een grotere diameter pijp en slang zorgt voor een gemakkelijkere doorgang van de lucht. Hierdoor hoef je minder hard te zuigen aan de slang en stroomt de lucht gemakkelijk en geleidelijk door de stang en slang heen. Grotere waterpijpen zijn stabieler en hebben vaak een grotere rookkamer. Het belangrijkste aan een grote rookkamer is dat er meer afstand is tussen de aanzuigpoort en de bovenkant van het water. Hierdoor zal er minder snel water in de slang komen.

  Ondanks dit kleine verschil zullen de meeste kleine waterpijpen ongeveer voor dezelfde rookervaring zorgen als met een grote waterpijp. Bovendien zijn kleinere waterpijpen gemakkelijker te vervoeren en mee te nemen naar bijvoorbeeld het strand. Als je van plan bent veel te gaan roken adviseren wij toch om een wat grotere waterpijp te nemen. De duurzaamheid en prettigheid van grotere onderdelen (zoals bijvoorbeeld grotere waterpijp slangen) zorgt uiteindelijk toch voor een wat luxere rookervaring. Onze Khalil Mamoon waterpijpen zijn samen met de Farida en El Nefes waterpijpen de meest duurzame en luxe waterpijpen uit ons assortiment. De meeste Khalil Mamoon / Farida en El Nefes waterpijpen zijn groter dan 70 centimeter hoog.

  Was dit antwoord nuttig?

 • Hoe vaak moet ik mijn waterpijp schoonmaken?

  We adviseren de waterpijp schoon te maken na iedere rooksessie, of in ieder geval het water te vervangen en de tabakskop te verschonen. Het regelmatig schoonmaken van je waterpijp verhoogt de levensduur van het product. Bovendien zorgt het voor een zuivere smaak tijdens het waterpijp roken. Lees hier meer over hoe je je waterpijp moet schoonmaken!

  Accessoires om je waterpijp schoon te kunnen maken:

  Was dit antwoord nuttig?

 • Is een waterpijp roken een gezond alternatief in vergelijking met andere tabaksproducten?

  Er is door de jaren heen het één en ander aan onderzoek gedaan naar dit vraagstuk. Er zijn vele opvattingen en misverstanden die te doen hebben met dit vraagstuk. Onze bedrijfswaarden zijn dat elke vorm van roken van nature ongezond voor je zijn. Het beste is om helemaal niet te roken, echter als je kiest om te roken adviseren we om te roken met mate. Wij zien waterpijpen als een sociaal object, niet als een tabak of nicotine apparaat. Wij hopen dat iedereen zelf zijn onderzoek doet naar de gevolgen van roken en waterpijp roken, en hieruit een eigen conclusie trekt.

  Lees hier een onderzoek die gedaan is door een tabak wetenschapper naar de schadelijkheden van waterpijp roken.

  Sinds kort verkopen wij waterpijp tabak vervangers waarin zich geen nicotine, teer of daadwerkelijk tabak bevindt. Hierdoor wordt waterpijp roken nog minder ongezond! Deze minder schadelijke soorten tabak zijn:

  Ook verkopen we elektrische waterpijpen waarin geen verbranding plaats vindt en geen kooltjes gebruikt te hoeven worden. 

  Ons elektrisch roken assortiment bestaat uit:

  Lees hier meer over de voor en nadelen van elektrisch roken.

  Was dit antwoord nuttig?

 • Wat zijn de kenmerken van verschillende merken shisha tabak?

  Elk merk waterpijp tabak heeft bijna dezelfde ingrediënten maar de productie technieken en bereidingswijze resulteren in verschillen van rookvolume, dichtheid van de rook, smaak en nicotine. Deze verschillen creëren opvallende rook en smaak karakteristieken dat de handtekening van elk merk vormt. De meeste Westerse waterpijp rokers focussen zich voornamelijk op de rookdichtheid en smaak terwijl in het traditionele Midden-Oosten meer gefocust wordt op tabakssmaak en nicotine impact. Vooral Nakhla is hier een geliefd merk. Sinds kort bestaan er ook veel minder ''ongezonde'' waterpijp tabak vervangers. Deze vervangers bevatten geen nicotine, teer of daadwerkelijk tabak en geven je toch een vergelijkbare waterpijp beleving!

  Ons assortiment bevat Nakhla, Nakhla Mizo, Layalina en Al Fakher tabak in vele verschillende smaken!  Daarnaast bevat ons assortiment waterpijp steentjes en bigg pearls. Dit zijn tabak substituten waarin zich geen teer, nicotine of tabak bevindt.  

  Was dit antwoord nuttig?