Waterpijpen zijn er in vele soorten en maten. Een hoop waterpijp rokers kiezen hun hookah op basis van het uiterlijk. We stonden er dan ook niet meer van te kijken toen een dame het advies van onze verkoper in de showroom negeerde en per se een roze waterpijp wou. Niets mis mee natuurlijk, een waterpijp moet er ook goed uitzien maar als je het maximale uit je rooksessie wilt halen zal je verder moeten kijken dan de kleur of zelfs de vorm. In dit artikel zullen we de beste merken en modellen op een rijtje zetten en geven we je enkele tips om de juiste keuze te maken. De beste 4 merken waterpijpen van dit moment.

beste waterpijpen

#1 Wookah

In 2015 won dit merk nog de “Product of the year” titel op de internationale Hookah Fair. Deze in Polen gefabriceerde waterpijpen zijn gemaakt uit één stuk massief hout en worden met de hand gemaakt. De binnenkant van de waterpijp bevat roestvrijstaal zodat het hout niet in aanraking komt met water of rook. De vazen zijn zowel verkrijgbaar in een houten variant als in een hand bewerkte kristallen vaas. Naast het unieke uiterlijk roken de waterpijpen van dit merk geweldig. Hierbij valt vooral de soepele airflow op waardoor je zeer gemakkelijk kan hijsen. Je vind de Wookah waterpijpen sinds kort ook bij ons in het assortiment.

Prijscategorie: €350,- tot €475,- 

wookah waterpijpen

#2 Oduman

Deze Moderne waterpijpen onderscheiden zich zowel in vorm als in rookervaring. De in Turkije gefabriceerde modellen bestaan hoofdzakelijk uit glas en hebben slechts een kleine stang. De unieke vorm van de waterpijp is zo ontworpen dat deze voor een soepele airflow zorgt waardoor je bijna niet het idee hebt dat je moet hijsen. Dit komt tevens doordat alle onderdelen van de waterpijp volledig luchtdicht zijn afgesloten. Alhoewel dit merk op #2 staat door zijn rookprestaties zijn het tevens modellen die voor een unieke ervaring en uitstraling kunnen zorgen door bijvoorbeeld vruchten in de vaas te doen of door een led lamp onder de waterpijp te plaatsen. Je vind hier alle Oduman waterpijp in ons assortiment. Let wel op: de N1,2 en 5 roken het soepelst wanneer de vaas precies voor de helft gevuld is met water. Alhoewel nog steeds geweldige producten roken de Oduman  N3 door hun vorm net iets minder soepel. Bekijk hier het nieuwste model, de Oduman Smoke Tank.

Prijscategorie: €140 tot €225,- 

oduman waterpijpen

#3 El Nefes

Dit is het eerste traditionele merk in de lijst. El Nefes waterpijpen komen uit Turkije en zijn van massief koper gemaakt. Hierdoor wordt de smaak niet beïnvloed door de stang en treed er geen roest op. Je merkt aan het gewicht en de fijne afwerking meteen dat je een stuk ambacht in handen hebt. De waterpijpen worden uit een deel gefabriceerd waardoor deze volledige luchtdicht zijn. El Nefes heeft tevens enkele met bladgoud beklede vazen op de markt gebracht welke goed matchen met de koperen stangen waar het merk bekend om staat. Bekijk hier ons assortiment El Nefes waterpijpen.

Prijscategorie: €100,- tot €200,- 

El Nefes waterpijpen

#4 Farida

Farida is een traditioneel merk afkomstig uit Egypte. Hun populairste modellen kenmerken zich door een lange sierlijke stang. De waterpijpen zijn volledig van koper en met de met de hand gemaakt. Alhoewel de kwaliteit in veel opzichte is te vergelijken met El Nefes wordt er voor de Farida waterpijpen een mindere kwaliteit koper gebruikt. Dit merk biedt daarentegen een veel breder assortiment. Zo zijn er veel unieke modellen en is er zelfs een limited edition uitgebracht. Bekijk hier ons assortiment Farida waterpijpen.

Prijscategorie: €100,- tot €200,-

Farida waterpijpen

Extra tips voor het kiezen van de juiste waterpijp

De hierboven benoemde waterpijpen zijn in onze ogen de beste waterpijpen op dit moment welke verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Zaken zoals de prijs, het aantal slangen en/of de stijl van de waterpijp zijn daarin niet meegenomen. Omdat er net zoveel soorten waterpijpen zijn als er soorten gebruikers zijn vind je hier enkele tips om daadwerkelijk de beste waterpijp voor jouw situatie te kiezen.

Een groot of klein model?

Als je een waterpijp gaat kopen, let je in eerste instantie op het formaat. Een grote waterpijp is vaak een mooie eyecatcher maar komt met een prijskaartje. Half Nederland is niet voor niets gestart met een Pumpkin waterpijp van nog geen tientje. Het formaat maakt echter wel degelijk uit voor de rookervaring. Zo roken grotere waterpijpen soepeler, geven ze grotere rookwolken en is de rook koeler. Dit komt voornamelijk door de langere stang en de grotere vaas. Hierdoor is er meer tijd en ruimte voor de rook om af te koelen en op te stapelen.

Koop je een waterpijp om ervan te genieten? Zoek dan in ieder geval een model van tenminste circa 70 cm hoog.In onze ogen is een kleine waterpijp alleen interessant als je niet teveel wilt uitgeven en/of een model wilt dat gemakkelijk mee te nemen is. Is dit laatste het geval? Dan is de Oduman N2 een goede keuze. Dit model is slechts 28 centimeter hoog maar rookt door zijn unieke vorm uitstekend! 

Slangen: wasbaar of niet wasbaar

waterpijp slangen

Slangen zijn er in vele soorten en maten. Je kunt selecteren op lengte, dikte, prijs, materiaal etcetera. Het belangrijkste onderscheid zit hem echter in de vraag of een slang wasbaar is of niet. Een wasbare slang kies je als je verschillende smaken rookt. Door hem na elke sessie te wassen, voorkom je het ontstaan van ghost flavours die de pure smaakbeleving verstoren. De levensduur van een slang kan met goed onderhoud aanmerkelijk verlengd worden. In principe is elke slang te wassen. Niet wasbare slangen zijn echter voorzien van een ijzeren spiraal die gaat roesten als hij in contact komt met water. Je kiest voor een niet wasbare slang als je altijd dezelfde smaak rookt. Niet wassen is hierbij een voordeel, vanwege het intenser worden van de smaak naarmate je de slang langer gebruikt.

Een slang of meerdere slangen?

Een hookah met meerdere slangen lijkt bij voorbaat een betere keuze te zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Een waterpijp met meerdere slangen gaat over het algemeen eerder stuk en produceert minder rook. Het idee van tegelijk aan de waterpijp hijsen gaat dan ook niet op aangezien de rook wordt gedeeld en degene die het hardst hijst ook de meeste rook krijgt. Je hoeft dan wel niet de slang door te geven, je zult wel moeten wachten tot de ander klaar is met roken. Waterpijpen met meerdere slangen hebben daarnaast een vrij negatieve naam gekregen doordat de eerste (chinese) modellen van een zeer lage kwaliteit waren. De nieuwere (voornamelijk Duitse) modellen kennen daarentegen veel minder problemen. Sluitingen zijn de achilleshiel van de hookah Een niet te onderschatten punt van aandacht zijn de sluitingen van een waterpijp. Veel sluitingen zijn van rubber. Rubber heeft als nadeel dat het uitzet, wat kan leiden tot het poreus worden van de sluiting. Voor een volle rookbeleving mag er geen valse lucht in de pijp komen. Een ogenschijnlijk klein detail als een poreuze sluiting vermindert de kwaliteit van de waterpijp in rap tempo, hoe hoogwaardig en duurzaam de overige onderdelen ook zijn. Een hookah met schroefbare sluitingen kan om die reden als duurzamer beschouwd worden. Het draagt bij aan een veel langere periode van luchtdichtheid.

Welke waterpijp vind jij de beste en waarom?