Voor sommige waterpijprokers is dit een gemakkelijke vraag, maar het antwoord is niet zo eenvoudig voor de startende waterpijp roker en bovendien erg afhankelijk van je persoonlijke smaak. Er zijn bij het maken van je keuze verschillende zaken om rekening mee te houden, zoals of je liever een snel of langzaam ontbrandend kooltje hebt, hoe gemakkelijk je het jezelf wil maken, het al dan niet aanwezig zijn van chemicaliën in kooltjes, hoe lang het kooltje blijft branden etcetera.

waterpijp tabakskop


*Even ter verduidelijking, voor easylightkolen wordt ook wel de term quicklights gebruikt. Wij gebruiken op de site verschillende termen door elkaar, maar bedoelen er steeds de 'snel ontvlammende kooltjes' mee. Het meest voorkomende argument van ervaren waterpijprokers voor het kiezen van natuurlijke kooltjes boven QL’s (quicklights) is dat er in natuurkool geen chemicaliën zitten. Dit klopt, al zou dit geen reden moeten zijn om snel ontvlammende kooltjes meteen af te schrijven. Quicklight kooltjes bevatten weliswaar chemische stoffen, maar als je ze eerst goed laat ontbranden voordat je ze op het tabakskommetje legt heb je daar eigenlijk weinig tot geen last van. Het kiezen voor snel ontvlammende kooltjes alleen omdat ze sneller klaar zijn voor gebruik, is ook geen goed argument. Natuurkooltjes hebben inderdaad meer tijd nodig om roodgloeiend te worden, maar het voordeel is dat ze ook veel langer blijven branden. Verder wordt er wel gezegd dat QL’s een rare bijsmaak aan je rook geven, en dat kan soms inderdaad zo zijn. Persoonlijk merk ik er echter niet al te veel van.

Het ligt er volgens mij maar net aan welk merk kooltjes je gebruikt. Sommige easylightkool-merken zijn nu eenmaal van mindere kwaliteit. En als het kooltje nog knettert op het moment dat je het op het aluminiumfolie legt, is het vanzelfsprekend dat je een vieze chemische smaak aan je rook krijgt. Waar je ook op moet letten, is dat het kooltje niet teveel as afstoot. Vooral bij quicklightkolen komt het vaak voor dat het kooltje as laat vallen van de brandende kern. Hierdoor kan het gemakkelijk in het tabakskopje gezogen worden, wat op zijn beurt dan zorgt voor een vieze, koolachtige smaak. Dit kan trouwens ook bij goedkope natuurkolen voorkomen, maar over het algemeen zal er van dit soort kooltjes niet zomaar as vallen. Bij sommige merken kooltjes, zoals Belgian Charcoal , heeft de as zowel bij quicklightkolen als bij natuurkolen een goede plakvastheid. 

waterpijp kooltjes


Het nadeel van de meeste natuurkolen is dan weer wel dat ze minder warmte afgeven dan de quicklights. Daardoor moet je er meer van gebruiken, waarbij je kunt uitgaan van twee of drie natuurkooltjes per tabakskop. Het feit dat er niet genoeg warmte gegenereerd wordt, komt ook voor bij het elektrische kooltje. Dat kan om die reden min of meer als geflopt worden beschouwd, al is het probleem vergeleken met natuurkooltjes wel aanzienlijk groter. Het in potentie gezondere elektrische kooltje geeft zelfs zo weinig hitte af, dat het bijna onmogelijk is om er een waterpijp op de juiste manier mee te roken. En eenmaal op gang gekomen is de ervaring dat het kooltje je tabak constant verhit in plaats van uitsluitend bij het inhaleren. Het logische gevolg daarvan is dan ook een rooksessie die een stuk korter duurt.

Natuurkolen

Voordelen

 • Langere brandtijd
 • Bevatten geen chemicaliën
 • Veel verschillende soorten
 • Geven heel weinig as af


Nadelen

 • Duurt lang om aan te steken
 • Je moet meerdere kooltjes op het tabakskopje leggen


gasfornuis natuurkolen

Easylightkolen

Voordelen

 • Gemakkelijk aan te steken
 • Uiterst geschikt voor korte rooksessies
 • Perfect op maat
 • Geven veel hitte af


Nadelen

 • Geven snel en veel as af
 • Korte brandtijd
 • Bevatten chemicaliën
 • Goedkope QL's kunnen ineens uit elkaar vallen


Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit wat voor type kooltjes je gebruikt, als je maar voor een kwalitatief goed merk kiest en de kooltjes op de juiste manier gebruikt. Voor elke situatie en elk soort roker is er dus wel een geschikt kooltje verkrijgbaar. Het is aan jezelf om te bepalen welk kooltje voor jou op dat moment het best is.


Tips voor het aansteken van kooltjes

Voor het aanmaken van natuur- en quicklightkooltjes kun je verschillende hittebronnen gebruiken. QL's hebben zoals vermeld minder tijd nodig om te ontbranden. Je hoeft ze daardoor maar kort in of boven een vlam van een gasfornuis of torch-flame aansteker te houden. Een normale gasaansteker werkt overigens ook. Wanneer het kooltje geen knetterend geluid meer laat horen en een rode gloed of witte aslaag heeft, kun je hem op het folie boven op je tabakskop leggen en kan je rooksessie beginnen. Zorg ervoor dat je het kooltje er niet al op legt wanneer deze nog zwart is!

Natuurkolen hebben een langere verhitting nodig voordat ze ontbranden, maar daar staat tegenover dat ze wel drie keer zo lang blijven branden als quicklights. Om een vlottere ontbranding te stimuleren, biedt een elektrische kookplaat uitkomst. Nadat je de kookplaat hebt aangezet, de benodigde kooltjes erop hebt gelegd en het apparaat op stand vijf hebt ingesteld, zullen de natuurkooltjes na een minuut of zes roodgloeiend zijn. Dat is het moment om ze te verplaatsen naar het over de tabakskop van je waterpijp aangebrachte aluminiumfolie. Gebruik daar bij zowel natuur- als quicklightkooltjes echter altijd een kolentang met kolendrager voor. Dit is in verband met schroei- en brandgevaar wel zo veilig, en uiteraard is een tang ook de enige juiste manier om de gloeiende kooltjes te kunnen verplaatsen.


Voor- en nadelen van de diverse Tom Cococha-kooltjes

Premium-Hookahs heeft natuur- en quicklightkooltjes van uiteenlopende merken op voorraad. Zo zijn wij bijvoorbeeld de officiële dealer van Tom Cococha-kooltjes. Dit is een van de weinige merken met meerdere soorten natuurkooltjes in zijn aanbod, te weten Premium Gold, C26. Het verschil blijkt onder meer uit de kwaliteit, mogelijke toepassingen en brandduur.

tom cococha formaten 

Het beste type van Tom Cococha is Premium Gold, met als voordelen:

 • Brandtijd van twee tot drie uur per kooltje
 • Geven slechts 3% as
 • Leverbaar in voordeelverpakking

Wat voor kooltjes gebruik jij voor je waterpijp en waarom?