Sinds kort zijn de glazen waterpijpen steeds meer in opkomst. Deze modellen hebben een aantal specifieke kenmerken die maken dat sommige mensen er graag mee willen roken. In dit artikel vind je handige informatie over de voor- en nadelen ervan, welke modellen het populairst zijn en waarom er vaak verwarring ontstaat met de bong.

glazen waterpijp

Voor- en nadelen

Waterpijpen kunnen uit verschillende materialen bestaan, zoals koper, acryl, roestvrij staal en dus ook van glas. Gebruikers van glazen waterpijpen gaan voor kwaliteit en vinden dat belangrijker dan gebruikersgemak. Een model van glas is namelijk relatief duur en breekbaar. Hier tegenover staat echter wel dat de rookontwikkeling beter is en je een prachtig pronkstuk krijgt waar je fantastische dingen mee kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van gekleurde ledverlichting onder de vaas.

oduman shisha

Voordelen:

  • Meeste modellen vereisen geen rubbers (welke na verloop van tijd de luchtdichtheid niet kunnen garanderen en vervangen zullen moeten worden)
  • Er ontstaan minder “ghost flavors” waardoor je gemakkelijk veel verschillende smaken na elkaar kunt roken. Veel modellen worden tevens geleverd met een silicone slang welke er tevens voor zorgt dat dit effect minder optreed.
  • De moderne glazen waterpijpen worden vaak geleverd met een ingebouwde diffuser waardoor het hijsen minder geluid maakt.
  • De waterpijp is gemakkelijk(er) schoon te maken omdat je voor het merendeel met water, bakpoeder en citroensap kunt schoonmaken.

Nadelen:

  • Alhoewel er veelal sterker glas wordt gebruikt dan voor normale waterpijp vazen blijft een scheur voldoende om je gehele waterpijp weg te kunnen gooien. Onderdelen zijn vaak niet los te bestellen.
  • Glas is lichter dan koper of metaal waardoor het totale gewicht van de waterpijp minder is. Hierdoor stoot je deze gemakkelijker van tafel.
  • Glazen waterpijpen kosten over het algemeen meer dan normale waterpijpen.

Welk merk is het populairst?

In het verleden verschenen er slechts sporadisch glazen waterpijpen op de markt. Deze werden vaak gemaakt door glasblazers die hierbij slechts beperkt nadachten over de rookervaring. Hierdoor stond de traditionele waterpijp vorm centraal in het ontwerp. Sinds enkele jaren is dat verandert en is de rookkwaliteit centraal komen te staan. Hierin is glas een geweldige uitkomst gebleken.

Door de vormbaarheid van het materiaal zijn er diverse verbeterde modellen ontstaan die voor een betere rookervaring zorgen. Waar een glazen waterpijp voorheen vooral voor de sier was behoren deze nu tot de top van de markt. In Nederland is Oduman het populairste merk. Oduman heeft op dit moment vijf verschillende modellen op de markt die N1, N2N3, N4 en N5 heten en die allemaal in zowel een doorzichtige als matte versie te verkrijgen zijn.

oduman

Oduman N1

Deze waterpijp kenmerkt zich door zijn grootte. De uit drie lagen bestaande waterpijp is samen met de N5 het grootste model van Oduman. Doordat er een diffuser opzit, maakt deze tijdens het roken veel minder geluid en biedt deze voornamelijk uitkomst tijdens het tv kijken.

Oduman N2

De N2 wordt het meest verkocht en is te vullen met bijvoorbeeld mint, aardbeien, en andere soorten fuit voor een prachtig effect en een bijzondere smaak. Het is een tafelmodel van 28 centimeter hoog welke zeer stabiel staat. Dit model heeft ook een led verlichting en diffuser erin verwerkt zitten.

Oduman N3

Met de N3 haal je ook een tafelmodel in huis, maar dan eentje met scherpere hoeken. Het glas is, net als bij elke waterpijp van Oduman, met de hand geblazen en dat geeft elk product een unieke touch. Ook bij dit model is het mogelijk om LED verlichting te gebruiken en stiller te roken door de ingebouwde diffuser.

Oduman N4

Het N4 model is een combinatie tussen de N1 & de N3 en grijpt qua vorm een beetje terug op de voorgaande modellen. Zo heeft deze de hoeken van de N3, maar het drie lagen effect van de N1. Dit model kan eveneens van onderen verlicht worden en rookt deze erg stil.

Oduman N5

De N5Z heeft duidelijk een heel andere vorm dan zijn voorgangers. Het lijkt op een chique tafellamp en heeft een lengte van 47 centimeter, waarmee het de langste Oduman waterpijp is die tot op heden is uitgekomen. Bestel deze wederom met verlichting en een diffuser erbij.

Het verschil met een bong

Een glazen waterpijp wordt vaak verward met een bong. Hoewel ze beide van glas zijn gemaakt, zijn het toch echt twee heel verschillende producten. De volgende punten geven aan waarom:

  1. Een waterpijp is bedoelt voor het roken van waterpijp tabak. Een bong wordt juist gebruikt voor het roken van hasj en wiet. Een waterpijp is hier absoluut niet geschikt voor!
  2. Een waterpijp rook je via een slang met een mondstukje eraan. Een bong bestaat uit een grote buis waar je de rook direct uithijst en dus in één keer een grote hoeveelheid rook binnen

ï‚· 1. Een waterpijp is bedoelt voor het roken van waterpijp tabak. Een bong wordt juist gebruikt voor het roken van hasj en wiet. Een waterpijp is hier absoluut niet geschikt voor!

ï‚· 2. Een waterpijp rook je via een slang met een mondstukje eraan. Een bong bestaat uit een grote buis waar je de rook direct uithijst en dus in één keer een grote hoeveelheid rook binnen krijgt.
Een bong wordt om deze redenen vooral gebruikt door de cannabisrokers en een glazen waterpijp is juist een product voor de echte waterpijpliefhebber.

Is het iets voor mij?

Dan rest de vraag: Is het iets voor jou? Wanneer je van waterpijp roken houdt, een soepele airflow belangrijk vindt en het niet erg vindt om wat meer te betalen voor kwaliteit, dan kan een glazen hookah niet ontbreken in jouw verzameling. Verwar het product alleen niet met een bong, want dan haal je echt iets anders in huis.

Wat vind jij de mooiste Oduman waterpijp?