Een waterpijp is een apparaat voor het roken van waterpijp tabak. De waterpijp heeft meerdere namen zoals hookah, nargileh, ghaliyan, shisha etc. Dit begon als traditie in het Midden-Oosten en word nu vooral veel gedaan in restaurants en cafés die doorgaans shishalounges genoemd worden. 

 -

De waterpijp bestaat uit 4 onderdelen:

in de tabakskop word de waterpijp tabak gedaan. Deze zijn gemaakt van zand, gips, glas of siliconen. Er zijn verschillende soorten tabakskoppen zoals de VortexPhunnel bowl, Chimney bowl, Harmony en meer. Op de tabakskop word een tool gezet dat de warmte tussen de natuurkolen en de waterpijp tabak afscheid vaak word er gekozen voor folie of bijvoorbeeld de Oduman Ignis.

waterpijp werking 

De waterpijp tabak gaat in de tabakskop met smaken voor ieder wat wils, met vooral traditionele fruit smaken maar ook smaken als koffie en cola en vanille zijn mogelijk. De waterpijp tabak komt in verschillende vormen als tabak, poeder, gelei, steentjes en vloeibaar. De mogelijkheden met de smaak tabak is heel divers door de verschillende soorten kan je het ook mixen om de smaak te versterken. Binnen waterpijp tabak heb je 2 categorieën:

Herbal tabak

Herbal tabak is de nicotine en teer vrije variant van waterpijp tabak en is steeds meer opkomend. Doordat deze nicotine en teer vrij zijn mogen ze dus verkocht worden aan jongeren en mogen ze ook gerookt worden binnen de niet-rook zones. Een paar van deze zijn de Aladin Big Ice RockzAladin Hookah SqueezeShaashii poederMola mixOM Steam Stones en Shiazo steentjes. 

 Waterpijp tabak

De meest voorkomende natuurlijke waterpijp tabak bevat nicotine en teer en deze mogen niet verkocht worden aan jongeren. Een paar hiervan zijn Al FakherNakhla en Al Waha. Echte tabak word het liefst gerookt om het traditionele in stand te houden en volgens sommige op deze wijze meer smaak vrijkomt.

 al fakher smaken

Het water moet gevuld worden in de waterpijp vaas en de metalen schacht van de body komt in de vaas net iets onder water, ongeveer 2 cm. Niet teveel onder water anders krijg je water in je slang, met te weinig water is er geen goede airflow. De waterpijp slang gaat in de stem en er zijn verschillende soorten waterpijp slangen en deze hebben ook verschillende materialen. Er zijn wasbare en niet wasbare slangen. Het schoonmaken van je waterpijp slang met de correcte schoonmaak artikelen is belangrijk dit omdat sommige slangen niet grondig worden schoongemaakt en sommige slangen nieteens kunnen worden schoongemaakt. Bij het schoonmaken van een niet wasbare slang komen er stukjes metaal in de slang terecht die daarna dus opgezogen worden daarom raden we aan om niet wasbare slangen te gebruiken voor je favoriete waterpijp tabak smaak. De verschillende materialen die gebruikt worden voor een slang zijn o.a. siliconen, rubber, vinyl, acryl plastic en meerdere materialen. 

waterpijp stang schoonmaken 

Hoe?

De werking van de waterpijp gaat als volgt, de tabakskop word op de body van de shisha gezet hierna word het geheel op de vaas gezet en om deze waterdicht te maken word er een rubbertje gebruikt voor de vaastabakskop en slang. De slang gaat in de opening. Over de tabakskop word folie of een verwam tool gebruikt om de folie en tabak in de tabakskop te verhitten. Hierop worden de verhitte kolen gezet die produceren de warmte die de tabak verwarmt en dit gaat dan door de stang naar het water in de vaas. Het water moet gevuld worden in de waterpijp vaas en de metalen schacht van de body komt in de vaas net iets onder water, ongeveer 2 cm. Niet teveel onder water anders krijg je water in je slang, met te weinig water is er geen goede airflow. Door te hijsen aan de slang word door te zuigkracht het waterdamp dat in de vaas hangt opgezogen in de slang geleid en dit is dan de uiteindelijk de rook die word uitgeblazen.


Heb jij wat gehad aan de informatie uit deze blog? Laat het ons dan weten in de comments!