Khalil Mamoon-waterpijpen staan over de hele wereld bekend als een van de beste kwaliteit waterpijpen op de markt. Duurzaamheid, traditionele productiewijze en een goede rookontwikkeling zijn kenmerkend voor de Egyptische Khalil Mamoon-waterpijp. 

khalil mamoon waterpijpen

Kenmerken van een Khalil Mamoon

De shishas van dit merk zijn vooral geliefd vanwege het rookgenot dat zij de roker bieden. Dit is te danken aan de goed op elkaar afgestemde onderdelen en de afwerking van de binnen schachten. De extra brede luchtpijp zorgt ervoor dat de rookontwikkeling optimaal is. Ook de shisha slangen worden gekenmerkt door een ruimere diameter, wat de airflow en rookervaring tot de betere onder de hookahs maakt. Daarnaast zal deze waterpijp, net als de schacht, nooit gaan roesten. Alle Khalil Mamoon-waterpijpen worden stuk voor stuk met de hand gemaakt door Egyptische vakmensen. Dit houdt tevens in dat alle connecties handmatig worden gelast, zodat elke shisha luchtdicht is. 

Doordat de waterpijpen handgemaakt worden, onderscheidt een Khalil Mamoon zich in belangrijke mate van de moderne Chinese hookahs. Deze worden machinaal geproduceerd, waardoor elk exemplaar er hetzelfde uitziet. De shisha’s van Khalil Mamoon daarentegen vertonen onderling kleine verschillen en zijn dus allemaal uniek. Die verschillen ontstaan niet alleen doordat de assemblage handmatig gebeurt, maar ook doordat aan de verdere afwerking geen machines te pas komen. Het glaswerk wordt bijvoorbeeld met de hand beschilderd, terwijl voor de versieringen en details aan de buitenkant eveneens ervaren handwerklieden garant staan. Zij zetten daarmee een lange traditie voort, waardoor Khalil Mamoon-hookahs tot de populairste en meest authentieke in de markt behoren. Een typisch voorbeeld van de authenticiteit in de ontwerpen van Khalil Mamoon is e Prince, die een vormgeving en afmeting naar traditioneel Syrisch voorbeeld heeft.

Khalil Mamoon, eersteklas kwaliteit uit Egypte

De werkplaats en winkel van Khalil Mamoon zijn gevestigd in Caïro. Oprichter en naamgever Khalil Mamoon begon het bedrijf halverwege de vorige eeuw. Mamoon zelf was eigenlijk restaurateur van antiek, en liet zich toen hij zijn carrière als fabrikant van waterpijpen begon inspireren door een honderden jaren oude traditie. De ontwerpen van de Khalil Mamoon-shisha's zijn dan ook gebaseerd op authentieke modellen zoals die al eeuwen deel uitmaakten van het sociale leven in Egypte en andere landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Het roken van sigaretten wordt hier nog altijd grotendeels geassocieerd met een jachtig en stressvol bestaan, terwijl de waterpijp van oudsher centraal staat tijdens momenten van ontspanning en in de vrije tijd.  

khalil mamoon kolenschaal

De populariteit van Khalil Mamoon

Waterpijpen geproduceerd door Khalil Mamoon behoren tegenwoordig tot de best verkochte. Die populariteit komt onder meer door de goede verkrijgbaarheid van het merk, waardoor Khalil Mamoon al snel een bekende naam werd op waterpijpfora. Maar dat is niet het enige. Een belangrijk punt is namelijk ook dat de hookahs ondanks hun handmatige fabricage relatief goedkoop zijn. Hoewel er uitzonderingen zijn liggen de prijzen van de Khalil Mamoon-modellen over het algemeen rond 89 euro. Voor de vergelijkbare shishas van Farida moet bijvoorbeeld wat dieper in de buidel worden getast. Een ander verschil met Farida is dat sommige Khalil Mamoon-exemplaren extra hoog zijn. Behalve de reeds genoemde Prince van 96 centimeter, zijn de 86 centimeter hoge Ceramica en vooral de Double 1001 Nights Ice van 100 centimeter wat dat betreft het vermelden waard.

Hoe herken je een echte Khalil Mamoon?

Khalil Mamoon stangen

Omdat Khalil Mamoon zo goed staat aangeschreven, zijn er op sommige minder betrouwbare websites nagemaakte exemplaren van verkrijgbaar. Je kunt een originele waterpijp van dit merk echter herkennen aan de KM-initialen die erop zijn aangebracht. Deze zijn boven aan de stang te vinden, vlak bij het kolenschaaltje, en vaak ook op het schaaltje zelf. Verder is het glaswerk soms voorzien van een Khalil Mamoon-stempel. Vazen waarop dit logo ontbreekt zijn echter niet per se van slechtere kwaliteit, en er is dan ook geen sprake van echt of namaak Khalil Mamoon-glaswerk.

Veel verkochte Khalil Mamoons

Elke Khalil Mamoon-shisha staat voor kwaliteit en optimaal rookgenot. Toch zijn er enkele modellen die er qua populariteit bovenuit springen. Veel waterpijpliefhebbers kiezen bijvoorbeeld voor het Cafe Model. Deze eenvoudig uitgevoerde hookah is met 59 euro ook het voordeligst, maar doet wat betreft afwerking en duurzaamheid niet onder voor de overige hookahs. Hij heeft daarmee dus een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Andere populaire Khalil Mamoons zijn:

Khalil Mamoon exclusief bij Premium-Hookahs

De Khalil Mamoon-waterpijpen worden door de Khalil Mamoon Company exclusief en speciaal voor Premium-Hookahs vanuit Egypte naar Nederland geëxporteerd. Daartoe hebben wij een bezoek gebracht aan de fabriek en winkel van Khalil Mamoon in Caïro. Meer informatie over deze beroemde waterpijpen kun je vinden op de officiële Khalil-Mamoon website of op de Khalil Mamoon-pagina op Facebook.

Wat vind jij van onze Khalil Mamoon waterpijpen?