Heb je eindelijk je waterpijp aan staan, komt er nauwelijks meer dan een “normale rookwolk” uit. Ligt het aan je hookah? Heb je de verkeerde tabak gebruikt? Of is er een andere oorzaak? In dit artikel lees wat je moet doen (en laten) voor een optimale hoeveelheid rook tijdens het waterpijpen. Want daar doe je het tenslotte voor!

shisha roker

Beginnersfouten

Een waterpijp voorbereiden vergt oefening. Als je nog maar pas een shisha hebt, kun je dus gemakkelijk een beginnersfoutje maken. Ben jij een hookah-rookie? Bekijk dan deze checklist als de rookontwikkeling van je waterpijp te wensen overlaat: 

 • Is je waterpijp luchtdicht? Als je weinig rook in je waterpijp krijgt, kan het zijn dat er iets niet goed is aangesloten. Komt er lucht in het systeem, bijvoorbeeld doordat er een aansluiting niet goed zit, dan heeft dat een negatief effect op de rookontwikkeling. Controleer de aansluitingen tussen de schacht en de vaas, de schacht en de slang(en) en tussen de schacht en de tabakskom. Zitten alle afsluitrubbertjes goed? Tip: maak de rubbertjes eventueel een beetje vochtig zodat ze beter in de onderdelen schuiven.
 • Gebruik je de juiste hoeveelheid kooltjes? Als er te weinig hitte wordt geproduceerd, zal je waterpijp minder roken. Als er teveel hitte vrijkomt zal de tabak echter verbranden en een vieze smaak geven. Het is de kunst om hierin precies de juiste balans te vinden. Gebruik in ieder geval twee (natuur) kooltjes en gebruik niet meer dan drie kooltjes. Ook het gebruik van een windschermpje kan helpen om de tabak beter te verhitten als je buiten bent bijvoorbeeld. Verderop in dit artikel lees je meer over heat management, oftewel de optimale temperatuurbeheersing van je waterpijp.
 • Zit er teveel water in de vaas? Meer water betekent niet meer rook. Integendeel: als je teveel vloeistof toevoegt, krijg je minder rookontwikkeling. Zorg ervoor dat de schacht zo’n 2 cm in het water hangt. Een hoger of lager waterniveau kan de oorzaak zijn van een slecht rokende waterpijp.
 • Hoeveel tabak gebruik je? Veel beginners maken de fout om veel te veel tabak in de tabakskop te doen. Hierdoor komt er te weinig lucht bij de tabak en kan de rook zich maar moeizaam ontwikkelen. Bovendien loop je de kans dat de tabak tegen het folie aan komt en verbrandt, wat een onaangenaam scherpe smaak geeft. Stop de tabakskop dus niet propvol, maar zorg ervoor dat er nog wat ruimte zit tussen de tabak en het aluminiumfolie waarop de kooltjes liggen. Je kunt zelfs voordat je het folie er overheen doet nog enkele extra gaatjes in de tabak prikken. 
 • Is je tabak niet uitgedroogd? Alhoewel je waterpijp tabak lang kunt bewaren is uitgedroogde tabak niet geschikt voor grote rookwolken. Je kunt het dus wel roken, maar je zult beperkt worden in de omvang van je rookwolken!
 • Gebruik je tabak of Steam stones? Waterpijp roken kun je doen met tabak, maar ook met dampsteentjes. Die laatste produceren minder rook. Verwacht dus geen grote rookwolken als je steentjes in de tabakskop stopt!

shisha rook

Heat management

Maak je geen enkele beginnersfout meer, maar wil je wel je rookwolken vergroten? Kijk dan eens kritisch naar je heat management. De temperatuur heeft namelijk een hoop invloed op de rookontwikkeling van je hookah.

Teveel warmte

Een te intense hitte veroorzaakt verbranding van de tabak. Dat is niet goed, want waterpijptabak is bedoeld om te laten smeulen. Alleen op die manier proef je de aroma’s waarin de waterpijptabak is bevochtigd. Bij een te hoge temperatuur zal de tabak verbranden, waardoor er scherpe rook met een vieze smaak vrijkomt.

Te weinig warmte

Gebruik je te weinig warmte, dan wordt de tabak niet warm genoeg en komt er minder rook vrij. Gebrek aan hitte kan bijvoorbeeld ontstaan als je buiten rookt en de wind een deel van de warmte wegblaast. Je kunt dat voorkomen door een windscherm om de tabakskop te plaatsen. Of door je hookah binnen te roken natuurlijk.

verbrandde tebakskop

Heat management tips

Heat management is dus essentieel. Maar hoe creëer je de juiste temperatuur in je waterpijp? Wij hebben tips!

 • Gebruik uitsluitend kooltjes die goed ontbrand (roodgloeiend!) zijn. Even geduld hebben dus, bij het aansteken. Houd er rekening mee dat natuurkolen er langer over doen om te ontbranden. Het voordeel is wel dat deze geen chemische stoffen bevatten en dat ze langer branden dan easy light kooltjes.
 • Gebruik bij voorkeur vierkant natuurkolen (zoals Kefo bijvoorbeeld).
 • Twee lagen aluminiumfolie (in plaats van een enkele laag) onder de kooltjes zorgen voor een betere verspreiding van de hitte.
 • Sommige soorten tabak kunnen beter tegen hitte dan andere. Bij die soorten kun je dus meer kooltjes gebruiken en zal je een andere packing methode moeten hanteren. Een bekend voorbeeld van hitte bestendige tabak is bijvoorbeeld Nakhla tabak. Je kunt dit het beste per tabaksoort googlen. Je kunt je natuurlijk ook altijdlaten informeren in onze showroom.
 • Maak de gaatjes in het aluminiumfolie niet te groot en verspreid deze evenredig over het folie. Zo zorg je ervoor dat de hitte evenredig wordt verspreid en alle delen van de tabak voldoende verhit worden.
 • Gebruik een Oduman Ignis. Met deze tool kan je de hitte gemakkelijk regelen door de klepjes open (minder hitte) of dicht (meer hitte) te zetten. Let bij het gebruik van de kloud lotus extra op de ruimte tussen de tabak en gebruik een diffuser op je waterpijp. Het is namelijk zaak dat de kooltjes in deze tool aan de zijkant blijven liggen. Een diffuser helpt de trilling tegen te gaan waardoor de kooltjes minder snel zullen verschuiven. Tot slot kan je een derde kooltje toevoegen. Dit kan veelal pas nadat je even hebt gerookt of wanneer je de kooltjes vooraf splitst. Er is normaliter namelijk slechts ruimte voor twee kooltjes.

Tabakskop

Een andere factor die invloed uitoefent op de rook uit je waterpijp is de tabakskop (ook wel tabakskom genoemd). Voor een optimale rookontwikkeling gebruik je een tabakskop die past bij de tabakssoort. Zo kun je voor droge waterpijptabak het beste een kleikop gebruiken. Nattere tabakssoorten doen het beter in een trechtervormige tabakskop zoals een Phunnel bowl of een Vortex bowl omdat het sap dan onderin het kommetje blijft liggen. Pas bij het gebruik van de Phunnel bowl wel op dat je het aluminiumfolie goed strak over de rand van de kom trekt: er zou anders een vacuüm kunnen ontstaan waardoor het roken een stuk moeilijker gaat. Bij een Vortex bowl heb je hier geen last van, omdat deze alleen gaten aan de zijkant heeft. Weet je niet welke tabakskop het best past bij jouw tabak? Gebruik dan de Phunnel bowl, deze werkt bij de meeste tabak soorten goed.

siliconen waterpijp tabakskom

Vloeistof in de waterpijp

In een waterpijp kun je meer doen dan alleen water. De vloeistof die je gebruikt, kan invloed hebben op de hoeveelheid rook in je hookah. Meer rook in de waterpijp krijg je bijvoorbeeld door een deel van het water te vervangen door melk. Ook het koelen van je vaas of slang kan invloed hebben op de dikte van je rookwolken. Waterpijp rook bestaat namelijk uit condenserende glycerine. Terwijl de tabak van je waterpijp smeult verdampt de glycerine al en wanneer deze damp afkoelt condenseert deze (vormt het een rookwolk). Om dit proces te bevorderen kan je de vaas of slang van te voren in de vriezen legger of ijsklontjes aan het water toevoegen. Dit zorgt er daarnaast voor dat de rook koeler is waardoor je gemakkelijker meer rook kunt inhaleren.

Herbal tabak

Waterpijp steentjes zoals die van Aladin Bigg Ice Rockz of Shiazo bijvoorbeeld produceren allemaal meer rook dan waterpijp tabak van Al Fakher. Dit komt door het fet dat de glycerine gehalte hoger is en er geen extra toevoegingen in is verwerkt zoals nicotine en teer. Je kan het ook nog langer roken om het feit dat waterpijp steentjes bijvoorbeeld minder hitte nodig hebben om veel rook te produceren.

Soort waterpijp

Welke waterpijp geeft de meeste rook? Op die vraag is geen eenduidig antwoord. In principe geven alle waterpijpen goede rook, mits ze op de juiste manier worden gebruikt. Wel kan de ene waterpijp ‘makkelijker’ roken dan de andere. Zo moet je bij Turkse waterpijpen meestal iets harder trekken dan bij een Egyptische waterpijp. Het is maar net wat je prettiger vindt. Wat ook verschil kan uitmaken in de manier van roken, is de rookkamer van de waterpijp. In een universele rookkamer (common chamber) komen zowel de ventilatiepoort als de slang(en) uit. Dit kan ten koste gaan van de rookbeleving. Een traditionele rookkamer kent dit probleem niet, waardoor je gemakkelijker inhaleert en uitblaast.

Wist je al dat herbal tabak producten meer rook produceren dan normale waterpijptabak?