Nakhla overpack methode

Normaal gesproken is het advies bij het vullen van je tabakskom dat je de shisha tabak onder de rand van de tabakskop vult. Als je dit niet doet zal de waterpijp tabak gaan verbranden. 

Dit klopt maar toch bestaat er een methode die juist het tegenovergestelde doet. Deze methode heet ''de overpack methode''. In een notendop uitgelegd heet deze methode zo omdat je een overvloedige hoeveelheid shisha tabak in je tabakskom doet.

Deze methode is niet geschikt voor alle merken waterpijp tabak. Het beste is deze te gebruiken in combinatie met Nakhla tabak. Dit merk kan heel goed tegen hitte en is relatief droog. De reden waarom dit zo belangrijk is, is omdat je met de overpack methode de bovenste laag van de tabak verbrand om zo een extra laag te creëren die als een schild fungeert tussen de kolen en de rest van de tabak.

Tabakskop overpacken

Nu volgt een uitleg voor het vullen van een Egyptische tabakskop met de overpack methode. Let er wel op dat er bij deze uitleg gebruik gemaakt wordt van 50 gram Nakhla tabak. Mocht je niet zoveel willen gebruiken omdat tabak hier in Nederland best wel duur is, dan kun je het uiteraard ook met minder doen of met een kleinere tabakskom.

Vul je tabakskopje met Nakhla tabak naar keuze. De tabak zal ver boven de rand moeten uitkomen (zie foto).

Nakhla overpacked

Een goede maatstaf is om evenveel waterpijp tabak buiten de kom te gebruiken als binnen de kom

Om hier fatsoenlijk folie omheen te krijgen volgt hier een manier om het te doen. Leg een stuk folie op de tabak. Draai de kom met folie onderste boven zodat het folie op de tafel komt te liggen. Druk nu op de kom zodat de tabak samengeperst wordt in de tabakskop.

Als deze goed is aangedrukt kun je de folie er strak overheen doen. Het zou er dan als volgt uit moeten zien.

tabakskop gevuld met nakhla tabak en folie

De folie gaat bol staan, het bovenste gedeelte zal zorgen voor een hitteschild

Gaatjes maken

Nu komt het maken van de gaatjes. Normaal doet men een aantal gaatjes in de folie en dan is het goed. Als dat hier gedaan wordt zul je bar weinig bereiken. Er zal bij lange na niet genoeg airflow zijn. Daardoor moet er bij deze methode een ander gaatjes patroon komen. Het handigste is dat je hiervoor een groot saté stokje, of een metalen pin neemt. De gaatjes worden namelijk vanaf de onderkant van de kom gemaakt.

Steek het saté stokje (of iets dergelijks) via de onderkant door de gaatjes in de tabakkop, het tabak en de folie.

De gaten hier worden groter dan gebruikelijk.

Bij deze methode gebruik ik om te beginnen 3 natuurlijke kooltjes. Deze leg ik tussen de gaten zodat er zo min mogelijk as naar binnen kan vallen. Laat de 3 kooltjes ongeveer 2 minuten liggen zonder te roken. Roteer ze wel 1 of 2 keer zodat de kooltjes overal komen. Na 2 minuten kun je er een kooltje vanaf halen en er een windcover overheen zetten.

De pluspunten van deze methode zijn dat de smaak zal versterken en ook de rook dikte. Het grootste minpunt is dan toch wel dat je een grote hoeveelheid shisha tabak moet gebruiken. Maar ik zou toch echt aanraden om deze methode minimaal 1 keer te proberen!

Relevante artikelen