De onderkant van de stang dat op de bovenkant van de vaas vast zit is de rook kamer. In een ‘’common’’ (universele) rook kamer is dit gedeelte hol van binnen. Aan deze holle binnenkant zitten de slang poort(en) en ventilatie poort vast. Sommige waterpijpen hebben een plaat vast gelast aan de onderkant van de rookkamer. Vervolgens zijn er gaten geboord onder elke slangpoort en onder de ventilatiepoort. De common chamber fungeert als het ware als een soort bufferzone.

rookkamers waterpijp

Nadelen van een Common Chamber

Het nadeel van ‘’common’’ chambers is dat de rook kamer moeilijker te onderhouden is omdat je er moeilijk bij kan komen. Daarnaast gaat het inhaleren iets stroever en zul je harder moeten inhaleren. 

Voordelen van een Common Chamber

Het voordeel is dat de waterpijpen met een common chamber een stuk goedkoper zijn. Daarnaast zijn dit vaak waterpijpen die ook uitgebreid kunnen worden naar meerdere slangs waterpijpen door er simpelweg een slangpoort adapter op te schroeven. De common chamber zie je het meeste bij Chinese waterpijpen. 

common chamber

Traditional Chamber (Traditionele rook kamer)

Bijna altijd zijn dit waterpijpen die maar 1 slang hebben. De rook kamers hebben een gat in de bodem van de rookkamer die direct leidt naar de slangpoort en de ventilatie poort. Op deze manier deel je geen rook met een ander onderdeel in de rook kamer. De rook wordt dus direct aangezogen vanuit de vaas. En de rook wordt ook direct uitgeblazen naar het ventilatie poort. Hierdoor gaat het inhaleren en uitblazen gemakkelijker en directer dan bij een common chamber. Vooral traditionele waterpijpen en hand gemaakte waterpijpen zoals Egyptische waterpijpen hebben een traditionele rookkamer. 

traditional chamber hookah
Het aanleggen van de kanalen voor de poorten is handwerk. Common Chamber waterpijpen zijn daardoor goedkoper omdat ze geen kanalen aan hoeven te leggen.

Relevante artikelen

Wat voor rookkamer zal het meeste rook kunnen produceren denk je?