Voor een beginnend waterpijp roker kan het uitkiezen van de juiste waterpijp (ook wel shisha genoemd) best een uitdaging zijn. Er is immers zoveel om uit te kiezen. Daarnaast zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een waterpijp, zoals land van herkomst, materiaal, hoogte, de mogelijkheid om meerdere slangen aan de waterpijp te bevestigen en de prijs.

waterpijp winkel

Land van herkomst

Een waterpijp kan uit diverse landen afkomstig zijn. De traditionele waterpijp wordt met de hand gemaakt en komt uit Egypte, Turkije of andere landen uit het Midden Oosten. De moderne waterpijp wordt machinaal gefabriceerd en is meestal afkomstig uit China. Het verschil tussen een moderne en een traditionele waterpijp is makkelijk te onderscheiden. Moderne waterpijpen bestaan namelijk uit losse componenten, traditionele waterpijpen worden uit één massief stuk gemaakt. Ook de materialen zijn anders. Voor een moderne waterpijp worden lichte materialen gebruikt, terwijl de traditionele bestaat uit robuuste, karaktervolle materialen die de waterpijp een authentieke uitstraling geven. Lees hier meer over hoe je het verschil tussen een originele traditioneel Egyptische waterpijp en een Chinese namaak waterpijp kunt herkennen

gold kamanja khalil mamoon 

Materiaal

Echte kenners willen een solide massieve waterpijp. Dit vindt je vaak terug in de koperen waterpijpen van FaridaEl Nefes en sommige modellen van Khalil Mamoon. Koper oxideert wel, maar kan niet roesten en blijft voor altijd goed. Hierdoor is het zeer betrouwbaar materiaal, waar je tot op je oude dag plezier van zult hebben. Je moet koper echter wel regelmatig poetsen om het glanzend te houden. Roestvrij staal is lichter en hoef je niet te poetsen. Er zijn echter verschillende soorten roestvrij staal op de markt, waarvan de kwaliteit zeer kan schommelen en er toch roest in de leidingen kan ontstaan. Authentieke traditionele waterpijpen bevatten de hoogste kwaliteit roestvrij staal, waardoor roestvorming net als bij koper, vrijwel nooit zal ontstaan. Bij massaproductie waterpijpen wordt, als er uberhaubt van RVS gebruik gemaakt wordt, de goedkoopste variant gekozen om kosten te kunnen besparen. Na verloop van tijd zal een goedkope massaproductie waterpijp zowel van binnen als buiten gaan roesten

koperen waterpijp 

Hoogte

Waterpijpen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De keuze voor de hoogte van de waterpijp hangt eigenlijk af van je eigen voorkeur. Een kleine waterpijp is handig als je op kamers woont of de waterpijp mee wilt nemen op vakantie. Een grote waterpijp is ideaal om op de grond te plaatsen, bijvoorbeeld naast een zitzak of luie stoel. Een grote waterpijp produceert meer rook dan een kleine waterpijp. Echter wil dat niet zeggen dat kleinere waterpijpen niet lekker roken, want er zijn heel veel kleine waterpijpen die net zo een soepele airflow hebben als grote waterpijpen.

groot vs klein 

Meerdere slangen

De vraag is: wil je een waterpijp alleen roken of met vrienden? Wanneer je voor de eerste optie kiest, dan hoef je geen waterpijp met meerdere slangaansluitingen te hebben. De regel is dat enkelsslangs waterpijpen vaak lekkerder en fijner roken dan waterpijpen met meerdere slangen. Maar schaf je de waterpijp met name aan voor het gebruik met vrienden, dan kun je kiezen voor een waterpijp met twee slangenwaterpijp met drie slangen of zelfs een shisha met vier slangen. Deze kun je ook in je eentje gebruiken, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de andere aansluitingen goed dicht zitten om geen rook te verliezen. Je kunt deze afsluiten door middel van ventielsluiting. Let erop bij het kopen van een waterpijp met meerdere slangen, dat het een ''auto-seal'' systeem bevat. Zonder een ''auto-seal'' functie moeten andere rokers haar vinger op het uiteinde van de slang houden, terwijl een andere aan het roken is.   

Prijs

prijs kwaliteit verhouding

Alles waar naar zijn geld, dat geldt ook voor een waterpijp. Er zijn diverse zeer goede kwaliteit waterpijpen op markt die veel naamsbekendheid hebben, zoals El NefesFaridaKhalil Mamoon en Axladin. Deze merken hebben hun sporen verdiend in de markt en zijn zeer populair bij de echte waterpijpliefhebbers. Deze waterpijpen roken aanzienlijk lekkerder dan de goedkope Chinese namaak waterpijpen, die je vaak her en der in tabakswinkels en avondwinkels kunt kopen. Bezuinig daarom niet door een onbekend merk aan te schaffen, maar gun jezelf een goede waterpijp / shisha van een kwalitatief hoogstaand merk!   

Relevante artikelen

Wat vond jij de beste tip uit deze blog?