Het roken van een waterpijp is een eeuwenoude traditie. Het maken van de waterpijp ook. Het is een oude ambacht, ontstaan in India, opgegroeid in Turkije, maar tot kunst verheven door de Egyptenaren. Voor de beste waterpijp beleving kies je daarom voor een traditionele waterpijp die met veel liefde en trots met de hand is gemaakt, in plaats van een moderne, massa gefabriceerde Chinese waterpijp.

traditionele waterpijp

Traditionele waterpijp

Een traditionele waterpijp is afkomstig uit een traditioneel waterpijpland, zoals Egypte en Turkije. Deze waterpijpen worden met eeuwenoude kennis nog steeds met de hand gemaakt. Zo wordt de vaas zelf geblazen, worden de tabakskoppen met de hand op een pottenbakkersschijf gedraaid en zal een kunstenaar de vaas en waterpijp handmatig van mooie tekeningen voorzien. Maar ook de rookervaring is authentiek. Zo geven traditionele waterpijpen dikke rook, hebben ze een soepele airflow en – heel belangrijk – de leidingen kunnen niet roesten, dankzij het gebruik van koper of een koperlegering. Een traditionele hand gemaakte waterpijp zal uiteindelijk haar geld dubbel en dwars terug verdienen omdat de waterpijpen gemaakt worden uit veel duurzamer materiaal dan massa productie waterpijpen. De beste waterpijp merken ter wereld zijn exclusief bij Premium-Hookahs verkrijgbaar en zetten we hier op een rij:

Farida - Bekijk hier alle Farida waterpijpen

Nog een Rolls Royce, en tevens een snel in populariteit toenemend merk is het Egyptische Farida. De unieke waterpijpen bevatten veel goudkleurige accenten en hebben hierdoor een zeer luxe uitstraling. Farida wordt geheel met de handgemaakt en heeft net als Khalil Mamoon een zeer fijne en soepele airflow. De kwaliteit is vergelijkbaar met Khalil Mamoon, maar dan net even iets mooier afgewerkt! 

farida waterpijp
Farida waterpijpen zijn extra zorgvuldig afgewerkt, met gedetailieerde patronen en bewerkingen.

El Nefes - Bekijk hier alle Turkse El Nefes waterpijpen

Voor de liefhebber van een doffere rookervaring heb je een traditionele Turkse waterpijp nodig. El Nefes maakt waterpijpen in de robuuste, maar mooi afgewerkte, Ottomaanse stijl. Het materiaal van een EL Nefes waterpijp is nog zwaarder dan die van Farida en Khalil Mamoon. Zo is de vaas van Boheems kristal en wordt er veel gebruik gemaakt van koper.

Lees verderop wat het verschil is tussen een Turkse waterpijp en een Egyptische waterpijp.

el nefes sultan
Een originele El Nefes waterpijp bevat de handtekening verspreid over de gehele stang van de waterpijp.

Aladin - Bekijk hier alle Aladin waterpijpen

Hou je van kleurtjes, ben je op zoek naar een kleine waterpijp of begin je net? Dan is Aladin het merk voor jou. Gemaakt volgens Egyptisch recept, maar dan machinaal. Het voordeel is dat alle onderdelen identiek aan elkaar zijn en dus makkelijk te vervangen. Ook kun je de Aladin uitbreiden naar maximaal 4 slangen. Ook bevatten Aladin waterpijpen een schroefdraad verbinding en een gaaf gepolijste afwerking. De prijs-kwaliteit verhouding is goed, maar de rookervaring is minder intens als van de eerder genoemde merken.

 Aladin waterpijp

 

Chinese massa productie 

Hoewel de Aladin waterpijpen bewijzen dat massa productie ook kwaliteit kan opleveren, geldt dit niet voor de meeste Chinese waterpijpen die dagelijks van de loopband rollen. De kwaliteit is gewoon slechtleidingen roesten, de vaas en pijp gaan snel kapot om nog maar te zwijgen over de slechte rookervaring. Helaas worden veel van deze waterpijpen wel aangeboden als Egyptische waterpijpen. 

mya saray shisha  

Als je kiest voor een Chinese waterpijp, ga dan voor MYA Saray! 

Het verschil tussen Turkse en Egyptische waterpijpen

De Egyptische waterpijp en de Turkse waterpijp zijn qua rookbeleving en kwaliteit ongeveer hetzelfde. Egyptische waterpijpen worden wereldwijd het meest gebruikt en worden net als Turkse waterpijpen op traditionele wijze met de hand gemaakt. El Nefes waterpijpen zijn traditioneel Turks handgemaakte waterpijpen. Turkse waterpijpen kenmerken zich door een doffe manier van roken. De Egyptische waterpijpen kenmerken zich juist met een veel soepelere en ''agressievere'' manier van trekken. Dit noemen we in vaktermen, non-restricted. De Turkse waterpijpen zijn meer ''restricted''. Dit betekent niet dat je niet zo hard hoeft te hijsen / trekken om een goede rookwolk te krijgen, Bij een Egyptische waterpijp kun je juist heel hard inademen. Beiden soorten waterpijpen zorgen voor evenveel rookontwikkeling. Met name het uiteinde van de downstem van een Turkse waterpijp en de Turkse geitenleren slangen zijn hiervan de oorzaak. Op dit moment verkopen we onze Turkse waterpijpen zonder een Turkse geitenleren slang, maar zijn ze net zoals bij onze Egyptische waterpijpen voorzien van een Egyptische wasbare lounge slang. Door deze aanpassing trekt de Turkse waterpijp iets meer zoals een Egyptische waterpijp, maar merk je door de downstem nog steeds een doffe manier van roken. De Turkse waterpijp roker vindt dit een plezierigere manier van roken. Behalve het verschil in rookbeleving zijn Turkse waterpijpen over het algemeen gedetailieerder bewerkt en gemaakt van zwaarder materiaal, veelal massief koper. 

De verschillen zijn minimaal maar zul je op lange termijn wel merken. Daarom is dit moeilijk in woorden duidelijk te maken. Bekijk daarom ook even dit Youtube filmpje voor meer achtergrond informatie over onze Turkse El Nefes waterpijpen.

Herken het verschil tussen een Traditionele en Chinese massaproductie waterpijp

De traditionele waterpijp is handgemaakt. Dit kun je makkelijk zien aan de lasnaden en andere oneffenheden die de traditionele waterpijpen zo uniek maken. De ‘’pull’’ van een Egyptische waterpijp is vaak zeer gemakkelijk. Dit komt met name omdat Egyptische waterpijpen een traditionele rook kamer hebben. Chinese waterpijpen bevatten om kosten te besparen een universele rookkamer waarin slang en uitblaaspoort met elkaar gedeeld worden. Dit gaat ten koste van de rookervaring. Een ander groot verschil is het gebruik van materiaal. Massaproductie waterpijpen worden gemaakt uit goedkoop metaal, dat vaak na verloop van tijd zal gaan roesten. Daarnaast kun je een Chinese waterpijp goed herkennen aan het moderne designafkoppelbare segmenten en de keramieke tabakskop waarmee deze massaproductie waterpijpen geleverd worden. Vaak worden traditionele waterpijpen, vanwege de traditionele rookkamer, alleen in een enkelslangs uitvoering uitgebracht. Een Chinese waterpijp vind je vaak in vele trendy designs en met meerdere slangen

Vraag de verkoper altijd naar het merk. Traditionele waterpijpen zijn vaak voorzien van een hand gegraveerd logo of naam in de stang, schaal, of slang. Als de waterpijp merkloos of van een onbekend merk is, betekent dit vaak dat je met een Chinese namaak of ander goedkoop massaproductie waterpijp te maken hebt. 
waterpijp 2 slangen
Chinese waterpijp - Vaak in veel verschillende kleuren en designs. Vaak te herkennen aan de keramieke tabakskop.

De juiste keuze

Gun jezelf de beste waterpijpbeleving en kies altijd voor een traditionele (Egyptische) waterpijp! Je betaald iets meer, maar daar zal je dan ook heel lang plezier van houden. Heb je minder te besteden of wil je een waterpijp cadeau geven, dan kun je altijd met een gerust hart kiezen voor Aladin . Deze hebben een goede reputatie opgebouwd onder de liefhebbers. Raadpleeg bij twijfel altijd een zoekmachine of neem contact met ons op.

Relevante artikelen

Wat voor waterpijp krijgt jou voorkeur na het lezen van deze blog? Zet het in de comments!