Je bent van plan een traditionele, handgemaakte Egyptische of Turkse waterpijp van het merk Khalil MamoonFarida of El Nefes aan te schaffen. Voordat je één van deze prachtige, handgemaakte Egyptische / Turkse waterpijpen gaat aanschaffen van één van de meest gerenommeerde waterpijpmakers ter wereld, willen we je graag het één en ander vertellen om je verwachtingen te voeden en je te leren wat een authentieke hand gemaakte waterpijp precies inhoudt. 

khalil mamoon cafe waterpijp

De populariteit van de in massa geproduceerde Chinese waterpijpen heeft in de loop der jaren onze perceptie op het traditionele waterpijpvakmanschap, van het maken van waterpijpen met bloed, zweet en tranen door toegewijde ambachtslieden, besmet. Het is heel gemakkelijk om te vergeten wat er allemaal bij het maken van een authentieke waterpijp komt kijken, wanneer de afgelopen jaren computer gegenereerde ontwerpen CNC snij- en koekvorm mallen de standaard zijn geworden voor de kwaliteit van waterpijpen.

Afwerking van de buitenkant

waterpijp stang

Khalil Mamoon en Farida waterpijpen zijn enkele van de mooiste, meest duurzame en meest authentieke waterpijp stangen die tot nu toe in Egypte worden gemaakt. De meesterambachtslieden besteden veel aandacht aan alle details zodat ze de consument kunnen voorzien van een goed product dat perfect rookt, makkelijk te onderhouden is en een mensenleven lang meegaat. Deze waterpijpen zijn niet met een machine gemaakt. Ze worden met de handgemaakt door professionals die de vlakke platen van staal, met behulp van handgereedschap buigen, vormen en tikken totdat het ontwerp perfect is. Eigenlijk net zoals een traditionele schoenmaker schoenen ontwerpt op een leest. Ditzelfde geldt ook voor onze traditioneel handgemaakte Ottomaans / Turkse waterpijpen van El Nefes. Door het handwerk is een perfecte, gladde afwerking niet aanwezig. Met andere woorden, het is heel normaal om lasnaden, een lichte slijtage en krassen op de stang te vinden of andere markeringen die kunnen ontstaan door het buigen van metaal, zoals bijvoorbeeld op en rondom de slangpoort. Wanneer je op zoek bent naar een waterpijp met een perfecte, gladde, machinale bewerkte afwerking, dan zijn traditioneel handgemaakte waterpijpen niets voor jou. In dat geval raden we je een machinaal gemaakte Aladin waterpijp of een Chinese MYA Saray waterpijp aan, deze is afkomstig uit China, maar heeft voor een Chinese waterpijp wel een hoge kwaliteit en bovendien de gave afwerking!

Binnenkant van de waterpijp

Aangezien deze waterpijpen in Egypte / Turkije worden gemaakt, waar stof en zand in en om de werkplaats ronddwaalt, is het normaal dat er, tijdens het productieproces, vuil in de pijpen achterblijft. Wij adviseren daarom voor gebruik de binnenkant van de waterpijp goed schoon te spoelen en het een paar keer met onze speciaal voor waterpijp bestemde schoonmaak borstels door te raggen. Zo ontdoe je de waterpijp van al het vuil, stof of zand die zich mogelijkerwijs aan de binnenkant van de waterpijp heeft verzameld.

Glaswerk

De glazen vazen van Egyptische waterpijpen worden met de hand beschilderd, hierdoor zullen de ontwerpen altijd van vaas tot vaas variëren. Ook kunnen er kleine inconsistenties ontstaan in het patroon op de vaas, omdat deze niet worden aangebracht door middel van zeefdruk of warmteoverdracht methoden. Al het glaswerk wordt met een penseel met de hand beschilderd. Als een waar kunstwerk, hierdoor zullen geen twee vazen identiek zijn. Er wordt vaak gedacht dat Khalil Mamoon / Farida de glazen vazen zelf maakt. Dat is niet waar! Khalil Mamoon / Farida is gespecialiseerd in de metaalbewerking, en het creëren van een zo hoog mogelijke kwaliteit waterpijp stang. De stang is het belangrijkste onderdeel van de waterpijp, daar draait het allemaal om. Het glas wordt gemaakt door een van de weinige glasfabrikanten in Egypte, speciaal voor Khalil Mamoon & Farida. Soms vind je een Khalil Mamoon-stempel terug op het glas, maar dat betekent niet dat het glas zonder de stempel van lagere kwaliteit is. Er is niet zoiets als echt of nep Khalil Mamoon / Farida glaswerk. Er zijn gewoon verschillende kwaliteiten.


waterpijp vazen

Tabakskoppen van klei

Traditioneel hand gemaakt Egyptische waterpijpen zijn voorzien van een tabakskop van klei. Ze dienen hun functie zeer goed en hebben de tand des tijd doorstaan, omdat ze al meer dan 50 jaar op dezelfde manier worden gemaakt. Vanwege de dichtheid van de klei zorgen ze voor een goede warmteoverdracht, die perfect is voor het verhitten van je tabak. Ze zijn met de hand gegoten en gevormd, net als een traditionele klei pot. Hoewel deze tabakskoppen een van de best uitziende koppen uit Egypte zijn, zal je door het handgemaakte karakter soms kleine onvolkomenheden tegenkomen. Deze koppen zullen er niet uitzien zoals de meeste moderne tabakskopjes, die tegenwoordig in vele opvallende kleuren en modellen vaak in China worden vervaardigd.

egyptische tabakskop

Slangen

Egyptische & Turkse waterpijp slangen zijn alsnog één van de beste kwaliteit waterpijp slangen ter wereld. Ondanks dat ze vaak niet wasbaar zijn zorgen voor een grote rookontwikkeling, smaakvolle rooksessies doordat de smaak in de slang trekt, en zijn een esthetisch hoogtepunt. Traditionele Egyptische & Turkse slangen worden gemaakt van koeienhuid of geitenleer en worden met de hand geweven en gelijmd. Vanwege de aard van het leer zijn er duidelijk kleine veranderingen in kleur waar te nemen. Je kunt soms ook wat overtollig lijm zien, waar de verschillende delen van de slang aan elkaar zijn gelijmd. Dit is normaal en heeft absoluut geen invloed op het roken of de smaak.

traditionele waterpijp slang

Constructie

Onze traditioneel hand gemaakte waterpijpen zijn van te voren niet gemonteerd. We zetten ze zelf in elkaar, omdat de constructie nooit geheel consequent is zo rechtstreeks van de fabriek. Ons personeel werkt hard om een goede pasvorm voor je Khalil Mamoon / Farida / El Nefes waterpijp te garanderen. Omdat het glas met de hand wordt geblazen is het bijna onmogelijk om een constante pasvorm te hebben. Het is onze taak om je waterpijp in elkaar te passen met de juiste afdichting voor het glas. Wij kunnen echter niet garanderen dat als je het glas wilt vervangen, dat het dezelfde pasvorm heeft. Een nieuwe afdichtrubber voor de vaas kan dan nodig zijn.

Authentiek

Het moment dat je een Khalil Mamoon / Farida / El Nefes waterpijp oppakt, weet je zeker dat het een authentieke waterpijp is. Alhoewel, het is niet zo makkelijk als je een aankoop online doet. Er zijn namelijk een paar dingen waarop je moet letten bij het zoeken en aanschaffen van een originele Khalil Mamoon / Farida / El nefes waterpijp. Een originele Khalil Mamoon, Farida en El Nefes waterpijp kun je herkennen aan de merknaam die in de stang, vaak in Arabische letters, gegraveerd staat. Ook Turkse El Nefes waterpijpen zijn vaak voorzien van Arabisch letterschrift, uit de oude Ottomaans-Islamitische tijd

Een veel voorkomende misvatting is dat de spelling van de Engelse vertaling van Khalil Mamoon een manier is om de echtheid te bepalen. Dat is niet waar , aangezien er verschillende vertalingen van de naam zijn geweest, waaronder Khalil Mamoun en Khalil Mamon.

khalil mamoon signature hose

Tot slot

We zijn ons ervan bewust dat het kopen van traditioneel hand gemaakte waterpijp op het internet ontmoedigend kan zijn, vanwege de vele geruchten en misverstanden. Vaak worden Chinese massaproductie waterpijpen te koop aangeboden als originele authentiek Egyptische waterpijpen. Vaak tegen een onvoorstelbaar lage prijs, dat nooit voor handwerk gevraagd zou kunnen worden. Wij kunnen je echter verzekeren dat wij als een gerenommeerde waterpijp retailer, die al bestaat sinds 2009, alleen 100% authentieke Khalil Mamoon / Farida / El Nefes en andere traditioneel handgemaakte producten verkopen. We hebben de Khalil Mamoon fabriek en winkel in Egypte bezocht en de Mamoon familie persoonlijk ontmoet, juist om hier zeker van te zijn. Wij zijn binnen Nederland de exclusieve dealer van deze grote merken en garanderen je altijd een exclusief authentiek kwalitatief hoogwaardig product te leveren, met garantie voor jarenlang waterpijp genot.


Wij zijn waterpijpliefhebbers, maar waarschijnlijk nog meer dan dat we zakenmensen zijn. Premium-Hookahs waardeerd de kunst van het waterpijp maken en herkennen eerlijk vakmanschap meteen zodra we het zien. Wij hopen dat je het ambacht van traditionele waterpijp net zo weet te waarderen, zoals wij dat doen. Als je besluit om je Khalil Mamoon / Farida / El Nefes aankoop te doen, dan weten wij dat je de trotse eigenaar voor vele jaren zal zijn, omdat deze waterpijp haar waarde meer behoudt dan welk merk op de markt ook. Sommige modellen kunnen zelfs meer waarde krijgen afhankelijk van de zeldzaamheid van het model! We hopen dat je van je Khalil Mamoon / Farida / El Nefes waterpijp net zo zal genieten als de passie en liefde waarmee het product tot stand is gekomen!

Wat voor handgemaakte waterpijp zou jij willen en waarom?