De grootste fabrikant van Turkse waterpijpen (naar traditioneel model) is El Nefes. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor weliswaar in Hongarije, maar de belangrijkste productieafdeling bevindt zich in Turkije. Alle waterpijpen van El Nefes worden op de oorspronkelijke manier, en dus met de hand, gemaakt. Daarmee houdt men een eeuwenoude traditie in leven. Een in het oog springend kenmerk van de producten van het Turkse bedrijf is het karakteristieke handvat waarmee de slang is uitgerust. Vergeleken met andere merken is deze bij El Nefes verreweg het langst, zodat hij tijdens het roken comfortabel in de hand ligt. 

authentieke El Nefes waterpijp

Wat verder tekenend is voor El Nefes-waterpijpen is dat ze bestaan uit massief messing, ook wel geelkoper genoemd. Zoals de naam van dit materiaal al aangeeft is koper het hoofdbestanddeel van deze legering, waarin voor de rest zink is verwerkt. De schacht bestaat overigens geheel uit koper. Voor het waterreservoir maakt het bedrijf gebruik van Boheems kristal, dat bekendstaat als zeer sterk en robuust. Door de toepassing van geelkoper en Boheems kristal produceert El Nefes niet alleen de duurzaamste, maar ook de zwaarste waterpijpen ter wereld.

El Nefes-waterpijpen online bestellen

Bij Premium-Hookahs zijn in principe vier soorten waterpijpen van El Nefes verkrijgbaar. Vanwege het ambachtelijke handwerk is er geen sprake van massaproductie. Hierdoor is elk exemplaar uniek, maar valt een doorlopende beschikbaarheid van de vier uitvoeringen niet altijd te garanderen. De verschillen tussen de Turkse waterpijpen van El Nefes worden onder meer bepaald door de afmeting, het design, de versieringen en de afwerking van de vaas. De vier modellen in de webshop zijn elk overigens geschikt voor één slang. Bij sommige ervan heb je zelf de keuze uit de kleur vaas en het type slang dat wordt meegeleverd. Afhankelijk van de aanwezige voorraad kan Premium-Hookahs de volgende El Nefes-waterpijpen leveren:

  • El Nefes - Sultan, met een stang van 76 centimeter
  • El Nefes - Gazi, met een stang van 70 centimeter
  • El Nefes - Pasha, met een stang van eveneens 70 centimeter
  • El Nefes - Colonial Sultan, met een stang van 49 centimeter

el nefes 24 karaats

Moderne waterpijpen uit Turkije

Hoewel de Turkse waterpijp bekendstaat om zijn authenticiteit, is er sinds 2014 ook een moderne versie van op de markt. Deze moderne waterpijpen zijn geïntroduceerd door het bedrijf Oduman, dat in Turkije is gevestigd. De Oduman-waterpijpen vallen op doordat ze 100% uit glas bestaan, een compleet andere vormgeving hebben en voorzien zijn van ingebouwde ledverlichting. In het design is bijzondere aandacht besteed aan functionaliteit en kwaliteit, waarbij de waterpijpen van dit merk er ook nog eens bijzonder mooi uitzien. Dit maakt Oduman-waterpijpen tot regelrechte blikvangers in elke shisha-lounge of woonkamer. Met zowel de Turkse waterpijpen van El Nefes als Oduman heeft Premium-Hookahs een fraaie collectie waterpijpen in huis, die behalve kwalitatief ook esthetisch op hoog niveau staan. Dankzij de uiteenlopende types is er bovendien voor elke gelegenheid een passende waterpijp te vinden.

Verschillen tussen Turkse & Egyptische waterpijpen

Het ontwerp en de vormgeving van de meeste authentieke hookahs laten veel overeenkomsten zien, en het onderscheid zit hem dan ook in de details. Een opvallend verschil tussen een Egyptische en Turkse waterpijp is de doorsnede van de stang. Deze is bij de Egyptische waterpijp over het algemeen 15 tot 16 millimeter, terwijl de diameter van zijn Turkse tegenhanger gemiddeld slechts 9 millimeter bedraagt. Hierdoor merk je meer dat je aan het hijsen bent (restricted draw). Of je dit fijn vindt is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Daarnaast staan Turkse waterpijpen erom bekend van een betere kwaliteit te zijn dan zijn Egyptische tegenhanger. Zo wordt er een betere kwaliteit materiaal gebruik waardoor de waterpijp zwaarder en massiever is. Daarnaast zijn Turkse waterpijpen over het algemeen gedetailleerder afgewerkt.

Chinese waterpijpen versus Turkse waterpijpen

Chinese waterpijp

Voorbeeld van een chinese massa productie waterpijp

Naast de shisha’s uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, bestaan er ook exemplaren van Chinese makelij. Deze lijken kwa uiterlijk wel op echte waterpijpen, maar schieten kwalitatief vaak tekort. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de gebruikte materialen en de wijze waarop de waterpijpen zijn afgewerkt. Zo vallen de fabrikanten uit China voor het waterreservoir in de meeste gevallen terug op gegoten in plaats van geblazen glas, dat vervolgens wordt beschilderd om het een kleur te geven. De kans is aanwezig dat deze verf loslaat bij het schoonmaken of oppoetsen van de waterpijp. Tevens is de schacht meestal niet van koper of messing, maar van tin, aluminium of een goedkope legering. Misschien wel het grootste verschil met de echte Turkse nargiles is dat Chinese waterpijpen het resultaat zijn van machinale massaproductie. Hierdoor zijn aangebrachte patronen en designs steeds gelijk, en ontbreekt de ambacht in zijn geheel. In dit artikel geven we meer uitleg tussen handgemaakte waterpijpen en machinaal geproduceerde waterpijpen.

De geschiedenis van de Turkse waterpijp

Door kenners worden Turkse waterpijpen tot de beste onder de hookahs gerekend. Ze zien er niet alleen schitterend uit, maar roken dankzij hun soepele airflow ook nog eens bijzonder gemakkelijk. En hoewel er al eeuwenlang shisha’s in Turkije gemaakt worden en deze een uitstekende naam hebben, is de waterpijp geen typisch Turkse uitvinding. De in het land gebruikte aanduiding voor waterpijp is afkomstig uit Perzië, de naam waaronder Iran tot in de vorige eeuw bekendstond, en daar ligt het begin van de waterpijp zoals we die tegenwoordig kennen. De waterpijp werd via de handelsroutes met India in de zestiende eeuw geïntroduceerd in Perzië. Vervolgens werd de oorspronkelijk van een kokosnoot gemaakte waterpijp verder ontwikkeld op basis van materialen als koper, messing, aardewerk en glas, en van een nieuw ontwerp met een waterreservoir voorzien.

Het gebruik van de waterpijp breidde zich daarna in korte tijd uit naar Turkije en andere landen in de regio. De invoer van de oorspronkelijk uit Zuid-Amerika afkomstige tabak in Europa en de verdere verspreiding ervan richting Azië vielen min of meer samen met de opkomst van de waterpijp. Hoewel de waterpijp in de eerste helft van de zeventiende eeuw door het Ottomaanse staatshoofd sultan Murad IV aanvankelijk in de ban werd gedaan, waren zijn opvolgers er minder op gebrand om het roken van de waterpijp in te dammen. Rond 1650 was dit tijdverdrijf dan ook gemeengoed geworden in het Ottomaanse Rijk. Niet alleen het huidige Turkije was onderdeel van het Ottomaanse rijk maar ook Egypte, Libië, Tunesië & Algerije. De waterpijp is niet voor niets zo populair in deze landen!

el nefes kolenschalen

Populair tot de twintigste eeuw

Waterpijpen vonden in eerste instantie vooral aftrek in de betere sociale kringen. Dit zal onder andere ook te maken hebben gehad met de hoge prijs die voor de van ver geïmporteerde tabak diende te worden betaald. In de daaropvolgende eeuwen werd de waterpijp in het toekomstige Turkije meer en meer algemeen, en vond de nieuwe rookcultuur ingang onder vrijwel alle lagen van de bevolking. Het roken kon dan ook uitstekend worden gecombineerd met het doorbrengen van ontspannen uurtjes in de vele koffiehuizen die vanaf de zestiende eeuw in het land waren geopend. Daarnaast was het gezamenlijk roken de aangewezen manier om de betrekkingen met bezoekers en gasten te verstevigen. Op internationaal niveau kon het niet delen van de waterpijp soms zelfs voor enig ongenoegen zorgen. In 1841 leidde een dergelijk voorval tussen Frankrijk en het destijds nog Ottomaanse Rijk bijvoorbeeld tot een diplomatieke rel, toen de sultan zijn waterpijp niet aanbood aan de Franse ambassadeur die op bezoek was. De hervormingen onder Atatürk waren er vanaf 1923 een van de oorzaken van dat het roken van de waterpijp aan populariteit verloor. Ook de opkomst van de sigaret deed het gebruik van de rooktraditie geen goed. Helemaal verdwenen is de Turkse waterpijp echter nooit. En hoewel het aantal shisha-bars in bijvoorbeeld Istanboel in de loop van de twintigste eeuw sterk afnam, bevindt het waterpijp roken zich vanaf de jaren negentig weer in een stijgende lijn.

Wist je al dat Oduman waterpijpen ook van Turkse afkomst zijn?