Shisha_smoke_type

Ledereen heeft een eigen manier van waterpijp roken. De één wil een zo sterk mogelijke smaak, terwijl een ander liever zichzelf als stoomlocomotief ziet. Je kan jouw waterpijp setup dus uit verschillende producten samenstellen, wat invloed heeft op bijvoorbeeld hoe soepel de waterpijp rookt, hoe dik de rook is die eruit komt en hoe sterk de smaak is. In deze blog geven wij onze ervaringen over wat welke verschillende producten een verschillende rookstijl geven. Geen enkele rookstijl is ‘de beste’ en is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Elk product geeft weer een net andere rookbeleving. Alle onderstreepte woorden zijn terug te vinden in de filters, en de klikbare links brengen je naar de juiste filters op onze website. Op deze manier kan je je set-up aanpassen en zelf jouw ideale rookstijl samenstellen!

Slangen

Elk type waterpijp slang geeft weer een net andere rookbeleving. Zo kan om te beginnen een waterpijpslang wasbaar en niet-wasbaar zijn. Een niet-wasbare slang (of mondstuk) bevat van binnen een materiaal die de smaak die je rookt opneemt zoals bijvoorbeeld (geiten)leer, katoen of hout. Dit type waterpijp slangen kan je dus maar voor één dezelfde shisha smaak gebruiken. Als hij na een aantal keer roken goed ingerookt is, geeft deze slang of dit mondstuk veel meer smaak aan je rooksessie dan een wasbare slang. Het nadeel van een niet wasbare slang is dat het materiaal niet bestendig is tegen water. Je kunt dit type waterpijp slangen dus niet doorspoelen met water, anders zal het gaan rotten.

Een wasbare slang is ideaal als je graag met smaakjes experimenteert. De wasbare waterpijp slang leent zich ideaal voor het wisselen van smaken. Het materiaal van de slang speelt dus een belangrijke rol. Deze slangen zijn vaak gemaakt van siliconen, plastic of rubber. Als je met deze slangen vaak dezelfde smaak rookt, trekt de smaak er ook enigszins in, maar de smaak wordt nooit zo sterk als bij een niet-wasbare slang. Als je van smaak wilt wisselen, kan je de wasbare slang goed uitspoelen met water, waardoor de achtergebleven smaakt verdwijnt. Je hebt dan weer een frisse slang om je nieuwe smaak te proberen, zonder de voorgaande smaak nog erdoorheen te proeven. Naast dat de wasbaarheid van de slang invloed heeft op de smaak, heeft de breedte slang en de breedte mondstuk van de slang daar ook invloed op. Dit kan zijn: extra breed, breed, gebalanceerd, smal of extra smal. Met een nauwe / dunne slang maak je de rook compacter, wat een sterkere smaak afgeeft. Je vermindert hierdoor wel de air-flow, wat zorgt voor een meer ‘gedempte’ rookstijl. Dit noemen de pro’s een ‘’restricted airflow’’, en zorgt zeker in combinatie met een traditionele waterpijp voor een smaakvolle rooksessie! Daarnaast is de slang natuurlijk slechts een onderdeel van je gehele set-up en spelen ook alle andere aspecten een rol bij het creëren van jouw ideale rookbeleving, zoals de tabakskop, model waterpijp, het soort smaak en de kolen.

Tabakskoppen

Tabakskoppen worden gemaakt uit verschillende soorten materialen. Ieder type materiaal zorgt weer voor een andere rookbeleving. Het materiaal heeft invloed op de smaak, sessieduur en duurzaamheid van de tabakskop. Wil je lang kunnen roken zonder dat de smaak aanbrandt? Kies dan voor materialen zoals steen, zwarte modder of siliconen. Deze materialen absorberen en verspreiden de hitte goed, waardoor de smaak niet aanbrandt. Siliconen is verder erg duurzaam omdat het niet breekbaar is en je de kop gemakkelijk kunt schoonmaken. Glazen en siliconen koppen zijn verder erg goed voor het wisselen van smaken, omdat de smaak niet zo gemakkelijk in het materiaal trekt. Ongeglazuurde koppen zijn juist weer ideaal in combinatie met één dezelfde smaak, omdat de smaak na verloop van tijd in de tabakskop zal gaan trekken. Dit komt de smaak ten goede. Tabakskoppen zijn er in verschillende design types. Ieder type zorgt weer voor een andere rookbeleving. We maken onderscheid in Phunnel, Vortex en klassieke stijl tabakskoppen. Over het algemeen zorgen Phunnel en Vortex design tabakskoppen voor een soepelere airflow en smaakvolle rooksessie. Daarnaast is de grootte van de tabakskop ook van belang. Als de tabakskop heel breed is maar niet zo diep, zal er veel smaak vrijkomen in het begin van de rooksessie, maar zal de kop niet lang meegaan. Als de kop juist heel diep is, maar niet zo breed, zal de smaak geleidelijker vrijkomen tijdens de rooksessie, en zal de kop lang meegaan. Ook is de breedte van de kop belangrijk in combinatie met de kolen die je gebruikt. In principe geldt, hoe groter de kolen, hoe breder de tabakskop moet zijn voor een goed gebalanceerde rooksessie. Verder is het zo dat hoe breder het gat of gaten van de tabakskop, hoe soepeler de airflow (luchtdoorstroming / trekkracht). Wil je dus een wat meer restricted (zwaardere/terughoudende) airflow, ga dan voor een klassieke tabakskop waar de tabak of steamstones bovenop de gaten ligt en je trekkracht (airflow) dus wat minder soepel zal zijn.

Het kiezen van de juiste tabakskop is erg belangrijk om tot een goede rooksessie te komen. De vorm, het materiaal, de omvang en de diepte van de shishakop zijn namelijk bepalend voor de verbranding van de tabak. Experimenteer met verschillende koppen in combinatie met verschillende tabakssoorten en bepaal zelf wat het beste past bij jouw set-up!

  Hookah_smoke

 

Waterpijpen

De waterpijp zelf, het hart van de rooksessie. Het middelpunt van de waterpijp zelf is de stang. Deze kan op verschillende productiewijze gemaakt worden, de traditionele worden handgemaakt en de moderne machinaal. De waterpijp stang kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Traditionele waterpijpen zijn bijna altijd gemaakt van koper / messing. Dit materiaal neemt de smaak goed op, waardoor dit vooral voor de liefhebber van één en dezelfde smaak (vaak de wat ervarenere waterpijp roker die zijn vaste dagelijkse lievelingssmaak wilt roken) uitermate geschikt is. Moderne waterpijen zijn veelal geschikt om meerdere smaken in te roken, omdat hoogwaardige waterpijpen worden gemaakt van RVS, Edelstaal of Chirurgisch staal, en de moderne budget modellen vaak van standaard staal. Deze materialen zijn vrij steriel en houden de smaak een stuk minder vast dan koper en messing. In volgorde van smaakvastheid kun je zeggen dat:

Koper / Messing – Smaak trekt op den duur in het materiaal, dus goed voor één dezelfde smaak, of in ieder geval één dezelfde smaaktype. De smaak komt hier beter tot z’n recht.
RVS – De smaak trekt niet snel in. Vooral niet als je de stang goed reinigt met onze neutrale schoonmaakpoeder om de stang na iedere sessie weer smaakneutraal te maken.
Edelstaal – Nauwelijks sprake van ‘’ghosting’’ (Smaakoverdracht van voorgaande smaken). Uiteraard dient ook deze stang van binnen goed schoongemaakt te worden na gebruik.  Perfect voor mix smaken en experimenteren met verschillende smaken.
Chirurgisch staal – Extreem steriel en nauwelijks sprake van ‘’ghosting’’ (Smaakoverdracht van voorgaande smaken). Uiteraard dient ook deze stang van binnen goed schoongemaakt te worden na gebruik. Perfect voor mix smaken en experimenteren met verschillende smaken. Ook ideaal voor cocktail mixes waarin bijvoorbeeld alcohol of andere toevoegingen zoals snoepjes en limonade wordt toegevoegd. Oduman maakt gebruik van Chirurgisch staal en is een ideale cocktail waterpijp! 


Een ander voordeel van moderne materialen is dat het extra lang meegaat. Daarnaast hebben moderne stangen vaak een extreem soepele airflow. Moderne waterpijpen hebben namelijk vaak een (afkoppelbare) diffuser onderin de stang. Moderne waterpijpen hebben dus standaard een diffuser, traditionele hebben geen diffuser, maar je kan deze los aanschaffen. Een diffuser zorgt voor een rookstijl met betere airflow. Daarnaast hoor je het water minder hard borrelen (handig voor als je TV aan het kijken bent bijvoorbeeld). Een semi diffuser houdt in dat het geen volledige diffuser betreft maar wel enigszins de rookbellen breekt, waardoor de rook compacter wordt. Een regelbare diffuser geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen of je wel of niet met een diffuser wilt roken. Voor traditionele waterpijpen heb je inmiddels ook losse siliconen diffusers te koop.

Hookah_girl

Onderin de stang hebben sommige modellen een optie om meerdere slangen aan te sluiten. Deze optie kan je benutten door extra slangpoort adapters aan te schaffen, en wordt er standaard 1 meegeleverd. De eerste generatie waterpijpen stonden bekend om een slechtere rookervaring als ze met meerdere slangen gerookt werden. Bij onze budget modellen is dit nog steeds zo, maar de nieuwere generatie waterpijpen hebben dit probleem niet meer. Verder zijn er waterpijpen in verschillende formaten. Ondanks dat een grotere waterpijp natuurlijk een grotere indruk maakt, heeft dit geen direct effect op het roken.

 

Naast de standaard onderdelen van de waterpijp, bestaat een set uit verschillende onderdelen die je kan vervangen voor andere producten, zoals de kop en de slang. Vaak zijn bij moderne waterpijpen de vaas niet te veranderen, omdat zij gebruik maken van een schroefdraad of klik sluitsysteem. Dit is daarentegen wel een makkelijke en veilige manier van sluiting. Het nadeel van een schroefdraad is dat het na verloop van tijd kan beschadigen en het bevestigen steeds stroever en op den duur soms zelfs onmogelijk wordt. De traditionele waterpijpen hebben vaak een rubber sluiting, waardoor je de vaas kan verwisselen met een andere vaas, bijvoorbeeld een kristalglazen vaas, die altijd helder en glanzend blijft en nooit dof wordt. Het nadeel van een sluiting met rubber, is dat de vaas van de stang af kan vallen als je de waterpijp bij de stang optilt.

  

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die meespelen bij een rooksessie. Als jij een setup met goede airflow maakt, en vervolgens een heel dun mondstukje gebruikt, wordt de airflow toch minder. Of als je een kop en slang voor goede smaak gebruikt, en vervolgens de waterpijp in een vaas zet die jarenlang als vissenkom gebruikt is, zal er waarschijnlijk geen lekker smaakje uitkomen. (Al hebben we dit nooit geprobeerd, als jij hier goede ervaring mee hebt horen we dat graag).