Wat is een waterpijp, hookah of shisha?

Een aantal van de meest voorkomende vragen die we hier bij Premium Hookahs krijgen zijn 'wat is een waterpijp?' of 'wat zit er in een waterpijp?' en 'wat kun je ermee?'. Een waterpijp heeft allereerst veel verschillende benamingen afkomstig van over heel de wereld! De meest bekende benamingen zijn hookah en shisha, daarnaast wordt de waterpijp ook wel nargileh(narghile) of ghaliyan genoemd. In dit blog nemen we je mee in de wondere wereld van het waterpijp roken en vertellen we je precies wat een waterpijp, hookah of shisha is en wat je er zoal mee kunt. Met deze kennis zal je gemakkelijker een goede keuze kunnen maken uit ons ruime en kwalitatieve assortiment aan waterpijpen, aanverwante artikelen zoals slangen, kolen en tabakskoppen en overige accessoires. Lees je mee?

Een klein stukje historie over de waterpijp

Portrait, Man, Man Smoking Hookah, Man Smoking, Kashmir

Volgens Wikipedia dateert het eerste bekende bestaan van de waterpijp uit de jaren 1560 en er zijn eigenlijk kortgezegd twee theorieën over de oorsprong van de hookah. De meeste bronnen wijzen op de Perzische arts Hakim Abu'l-Fath Gilani als de uitvinder van de waterpijp na de introductie van tabak in Perzië en India door Europeanen. Hij vermoedde dat het filteren of "zuiveren" van tabaksrook door water de gezondheidsrisico's zou verminderen in vergelijking met het roken van droge tabak en bedacht vervolgens de eerste waterpijp. Alternatieve theorieën suggereren dat waterpijp mogelijk is ontstaan in de Safavid-dynastie van Perzië ergens tussen 1501 - 1722 en zich vervolgens oostwaarts naar India heeft verspreid. Wil je meer lezen over de geschiedenis van de waterpijp? Lees dan ook eens ons blog geschiedenis van de waterpijp!

Wat is een waterpijp, hookah of shisha?

Een waterpijp, hookah of shisha is een uniek apparaat welke is uitgevonden voor het roken van gearomatiseerde tabak. Wanneer je een waterpijp rookt wordt de rook gegenereerd in de kom aan de bovenkant van de waterpijp. Vervolgens baant de rook zich een weg naar de basis, waar het door het water gefilterd wordt en tot slot door de slag en het mondstuk van de waterpijp kan worden geinhaleerd. De waterpijp heeft een lange en legendarische geschiedenis die zich uitstrekt over heel de wereld. Als gevolg hiervan bestaan er vele verschillende soorten en stijlen waterpijpen. Hoewel een waterpijp een grote diversiteit aan uiterlijke kenmerken kan hebben, wat vaak ook afhankelijk is van het land van herkomst, zullen de basiscomponenten en functionaliteit bij iedere waterpijp hetzelfde zijn.

Ondelen van de waterpijp uitgelegd

We beginnen vanaf de bovenkant van de waterpijp en banen ons zo een weg naar beneden om de basisonderdelen te bekijken welke de basis vormen voor iedere waterpijp en wat ieder onderdeel doet;

De waterpijpkom

Hookah, Bowl, Smoking, Tobacco

De waterpijp kom, ook wel het hoofd of kop genoemd, bevindt zich aan de bovenzijde van de waterpijp. Hier wordt de tabak/ shisha ingelegd en vervolgens wordt hier aluminiumfolie opgelegd. Op het aluminiumfolie worden gloeiende kolen gelegd om de tabak/ shisha te verwarmen en de waterpijp gereed voor gebruik te maken.  

Het houtskoolbakje

Hookah, Traditional, Smoke, Pipe, Tobacco, East, Arabic

Het houtskoolbakje of plaat is gemaakt van een metalen plaatje die zich op de steel van de waterpijp bevindt, net onder de waterpijpkom. Dit plaatje helpt om de overtollige asresten op te vangen en eventueel kun je hier ook extra houtskolen bewaren om deze tijdens het roken te gebruiken wanneer de houtskolen zijn opgebrand. 

De waterpijpschacht

Hookah, Shisha, Narghileh, Hubble Bubble, Hubble-Bubble

De schacht is een metalen gedeelte waar alle andere componenten van je waterpijp op worden aangesloten. De metalen buis aan de onderkant van de schacht staat in het water van de waterpijpbasis, deze buis staat ook wel bekend als downstem. Bij handgemaakte waterpijpen wordt dit stuk traditiegewijs aan het bovenste gedeelte van de steel of schacht gelast. Bij machinaal gemaakte waterpijpen wordt dit gedeelte vaak met schroefdraad aan elkaar bevestigd. Naast de steel of buis heeft de schacht ook nog twee andere belangrijke onderdelen welke aan de zijkanten zijn bevestigd, namelijk;

de slangadapter of slangpoort. Deze slangadapter- of poort zal een open cilindrisch of kegelvormig stuk zijn waaraan de waterpijpslang wordt bevestigd. Afhankelijk van het model waterpijp kan de slangadapter- of poort direct op desteel worden gelast of door middel van schroefdraad worden bevestigd.

Het tweede onderdeel is de doorsluitklep, ook wel bekend als de teruglslagklep. Deze klep is één van de meest over het hoofd geziene onderdelen van de waterpijp. Deze klep is een uitzonderlijk handig apparaatje. De klep heeft namelijk een dop met schroefdraad die op of van de waterpijp wordt geschroefd en heeft een kogellager aan de binnekant die een klein gaatje in de waterpijp afdicht. De klep heeft als doel dat tijdens het roken de kogellager naar beneden wordt gezogen over het gaatje waardoor een luchtdichte afdichting ontstaat die een volledige trek uit de wtaerpijp mogelijk maakt. Wanneer er in de slang wordt geblazen gaat de kogellager omhoog waardoor de rook, die zich in de waterpijp bevindt, volledig kan worden verwijderd. Dit is vooral erg handig om muffe of hete rook uit de waterpijp te verwijderen.

De waterpijpslang

Shisha, Smoke, Steam, Smoking, Toxic, Environment

De waterpijpslang is het deel van de waterpijp waardoor je inhaleerd tijdens het roken. Wanneer je via de slang inadement wordt er lucht naar de bovenkant van de waterpijp gezogen waardoor de rook door de steel naar het water in de basis wordt gezogen. Vervolgens volgt de rook een weg door de slang en kan je de rook inhaleren. Er zijn veel verschillende slangen beschikbaar, wij hebben dan ook een divers en uitgebreid assortiment in onze webshop beschikbaar. Nog een leuk weetje; traditionele slangen zijn meestal gemaakt van leer, terwijl de meer moderne slangen vaak worden gemaakt van siliconen. 

Waterpijpbasis

Shisha, Hookah, Smoking, Pipe, Shisha Water Pipes

Dan zijn we nu bij het laatste onderdeel van de waterpijp aangekomen; de waterpijpbasis. De waterpijpbasis is het onderste gedeelte van je waterpijpopstelling en is het stuk dat het water in de waterpijp vasthoudt. De basis, of eigenlijk het water filtert de rook die erdoorheen gaat. In de meeste gevallen is dit onderdeel gemaakt van glas, ookal zijn er ook waterpijpbasissen die gemaakt zijn van plastic. 

Tabak of toch liever een shisha smaakje

In vroegere tijden kon je de waterpijp alleen maar roken door gebruik te maken van (gearomatiseerd, smaak) tabak. Dat is tegenwoordig wel anders! Nu we de schadelijke effecten kennen die nicotine en teer kunnen veroorzaken, zijn er ook andere mogelijkheden als je liever geen tabak wilt roken. Dit zijn zogeheten shisha smaakjes en bestaan uit steam stones en crèmes. Sinds 2020 is het gebruik van steamstones nog populairder geworden, dit omdat alle shisha lounges vanwege de nieuwe rookwet alleen nog maar steamstones mogen gebruiken. Hierdoor zijn vele liefhebbers van het waterpijp roken geïntroduceerd in de smaakvolle wereld van de shisha smaakjes. In ons assortiment vind je een zeer uitgebreid aanbod van shisha smaken, met precies dezelfde authentieke smaak als de schadelijke en zware tabak.

Vond je dit blog leuk om te lezen? Laat het ons dan weten door een opmerking onder deze blog te plaatsen!