Gefeliciteerd! Je hebt een waterpijp. Maar hoe moet je die eigenlijk klaarmaken voor gebruik? Premium-Hookahs legt je in een paar stappen uit hoe het moet.

De verschillende onderdelen van een Waterpijp

  • Stang - Het belangrijkste onderdeel van een waterpijp. De kwaliteit hiervan heeft invloed op alle factoren;
  • Vaas - Gevuld met water om de rook te koelen;
  • Tabakskop - Hierin wordt de shisha tabak geplaatst;
  • Slang - Er zijn wasbare en niet-wasbare slangen. Wanneer je van smaak wilt wisselen kun je beter een wasbare slang kiezen. Een goede waterpijp slang met een wijde diameter bevordert een soepele airflow en het rookplezier;
  • Kolentang - Om gloeiende kooltjes op het folie te leggen, gebruik een stevige kolentang om je tapijt te beschermen (een gloeiend kooltje brandt overal doorheen);
  • Rubbertjes - In totaal 3 afsluitrubbers voor het luchtdicht aansluiten van stang, slang en tabakskop;
  • Kolenschaaltje - Voor het opvangen van as en het laten afkoelen van kooltjes;
  • Folie - Om de tabak te scheiden van de kooltjes, tabak mag de folie namelijk niet raken; 
  • Ventielkogeltje - Dit wordt geplaatst in de ventielpoort zodat deze tijdens het zuigen gesloten blijft, maar opent als je uitblaast.

Slangpoort(en) en ventielpoort

Een waterpijp bevat een ventielpoort en slangpoort. Het ventielpoort is een uitblaaspoort om scherpe of vieze rook uit te blazen. De slang sluit je aan op de slangpoort. Sommige waterpijpen kunnen worden uitgebreid met extra slangpoorten.

Soorten waterpijp tabak

Waterpijp tabak is verkrijgbaar in vele soorten en smaken, met nicotine in de vorm van droge of natte shisha tabak, zonder nicotine als Waterpijp steentjes of rook parels. Je voelt je al snel als een kind in een snoepwinkel met zoveel verschillende smaken om uit te kiezen: van appel tot watermeloen en van cola tot whiskey!

Je waterpijp klaarmaken in vijf stappen!waterpijp met alle accessoires


Stap 1: 
Vul de vaas met water. Plaats de stang erin en kijk of deze ongeveer 2 centimeter onder water staat. Zorg ervoor dat de stang met een rubber luchtdicht is verbonden met de vaas. Plaats vervolgens het kolenschaaltje over de bovenkant van de waterpijp. 


waterpijp vaas vullen met waterhoogte stang waterpijp in vaas schaaltje op waterpijp zetten

Tip: Als de stang met de vaas rubber niet goed in de vaas past, maak het zwarte rubber aan de buitenkant dan nat of smeer de binnenkant van de vaas een klein beetje in met olijfolie / zonnenbloemolie. 

Extra informatie:

Stap 2: Maak de slang, met een rubber luchtdicht aan de waterpijp vast. Nu kun je gaan testen of de waterpijp goed luchtdicht is afgesloten. Om dit te controleren leg je je vinger op het uiteinde van de stang en zuig je hard door de slang. Ontstaan er geen bubbels in het water en voel je een trekkende kracht aan je vinger? Dan heb je alles goed aangesloten!


slang aansluiten op waterpijp 
 

Stap 3: Plaats je favoriete shisha tabak, Bigg pearls of Shiazo steaming stones losjes in de tabakskop en verdeel het goed (gebruik voor Bigg pearls of Shiazo steaming stones altijd een Vortex tabakskop). Sluit het strak en luchtdicht af met een dubbele laag folie. Prik er met een tandenstoker (tandenstoker of sateprikker heeft precies de juiste dikte) over de gehele tabakskop gaatjes in. Plaats het rubbertje voor de tabakskop op de bovenkant van de waterpijp en schuif de tabakskop hierop. Zorg dat deze recht staat en goed luchtdicht is aangesloten.

 waterpijp tabakskop vullen met waterpijp tabakgaatjes prikken bij waterpijp

Extra informatie:


Stap 4:
 Neem een kooltje tussen de kolentang en steek deze aan. Eenmaal roodgloeiend leg je het op het folie.  kooltje waterpijp aansteken

Extra informatie:


Stap 5: Leg het kooltje aan de zijkant van de tabakskop en wacht een paar minuten. Tijdens het roken verplaats je het kooltje in een ronde beweging langzaam naar het midden. Gebruik een windcover om de waterpijp in het begin een ''boost'' te geven. Hiermee wordt de tabak extra verhit. Wel op tijd de windcover er weer afhalen, anders verbrand je tabak en geeft dit een vieze scherpe smaak. 


windkap gebruiken bij waterpijpwindcover op waterpijp

Extra informatie:

 

In onderstaande video handleiding kun je alles nog eens op je gemak terug kijken!