Een waterpijp kopen heeft niet veel zin zonder te weten hoe je deze gebruikt. Premium-Hookahs legt je in een paar stappen uit hoe je dit doet, inclusief uitstekende tips rondom het aansteken van de shisha. Bekijk deze video, of lees onze handleiding, en rook in een mum van tijd met jouw nieuwe waterpijp!


De verschillende onderdelen van een waterpijp:

  • Stang - Het belangrijkste onderdeel van een waterpijp. De kwaliteit hiervan heeft invloed op alle factoren
  • Vaas - Gevuld met water om de rook te koelen
  • Tabakskop - Hierin wordt de shisha-tabak geplaatst
  • Slang - Er zijn wasbare en niet-wasbare slangen. Wanneer je regelmatig van smaak wisselt kun je beter voor een wasbare slang kiezen. Een goede waterpijpslang met een ruime diameter bevordert een soepele airflow en komt daarmee ook het rookplezier ten goede
  • Kolentang - Om gloeiende kooltjes op het folie te leggen. Gebruik een stevige kolentang om je tapijt te beschermen (een gloeiend kooltje brandt overal doorheen!)
  • Rubbertjes - In totaal drie afsluitrubbers voor het luchtdicht aansluiten van stang, slang en tabakskop
  • Kolenschaaltje - Voor het opvangen van as en het laten afkoelen van kooltjes
  • Aluminiumfolie - Om de tabak te scheiden van de kooltjes, de tabak mag het folie en de kooltjes niet raken;
  • Ventielkogeltje - Wordt in de ventielpoort geplaatst, zodat deze tijdens het inhaleren gesloten blijft maar zich opent als je uitblaast.


Slangpoort(en) en ventielpoort

Een waterpijp bevat een ventielpoort en een slangpoort. De ventielpoort is een uitblaaspoort om scherpe of vieze rook uit de vaas te blazen, terwijl je op de slangpoort de slang aansluit. Sommige waterpijpen kunnen worden uitgebreid met extra slangpoorten en slangen, zodat je er met meerdere personen tegelijkertijd van kan roken.


Waterpijp smaakjes

Waterpijp smaakjes zijn verkrijgbaar in vele soorten en smaken. Je kunt het met nicotine kopen, maar wij raden onze populaire Shisha Smaken aan. Onder deze producten vallen bijvoorbeeld waterpijp steentjes of Ice Rockz. Waterpijp steentjes maken het mogelijk om op een gezondere en voordeligere manier te roken. Steam stones zijn verkrijgbaar in zoveel verschillende smaken, dat je je al snel als een kind in een snoepwinkel voelt. Het aanbod varieert van appel tot watermeloen en van cola tot whiskey.

Waterpijp kooltjes

Alhoewel er veel verschillende merken kooltjes zijn kunnen we globaal een scheiding maken tussen quick light kolen en natuurkolen. Quick light kolen maken gebruik van een chemische reactie om te ontbranden en natuurkolen dienen eerst uitvoerig verhit te worden (zoals houtskool voor de barbecue). Wij adviseren over het algemeen natuurkolen te gebruiken. De verschillen tussen deze twee kolen worden in stap 4 verder toegelicht.

Je waterpijp klaarmaken in vijf stappen!

wat heb je nodig voor een waterpijp


Stap 1: de vaas vullen en de waterpijp in elkaar zetten

Vul de vaas met water. Plaats de stang erin, en zorg dat deze ongeveer twee centimeter onder water staat. Het bepalen van de hoeveelheid water zal in het begin misschien wat moeite kosten. Wanneer je het juiste waterniveau hebt gevonden, is het daarom een goed idee om op de vaas een markering aan te brengen voor je volgende rooksessie. Zorg ervoor dat de stang is voorzien van een afsluitrubber, en luchtdicht verbonden is met de vaas. Als de luchtdichtheid onvoldoende is, zal de extra aangezogen lucht dunnere rook tot gevolg hebben. Plaats vervolgens het kolenschaaltje over de bovenkant van de waterpijp. 

-----


Tip: Als de stang met de rubberen afsluitring niet goed in de vaas past, maak dan het zwarte rubber nat aan de buitenkant of smeer de slangpoort aan de binnenzijde van de vaas in met een klein beetje olijf- of zonnebloemolie.

Stap 2: de luchtdichtheid controleren

Bevestig de slang met behulp van een rubberen afsluitring aan de waterpijp. Vervolgens kun je testen of de waterpijp goed luchtdicht is. Om dit te controleren leg je je vinger op het uiteinde van de stang en zuig je hard door de slang. Ontstaan er geen bubbels in het water, en voel je een trekkende kracht aan je vinger? Dan heb je alles goed aangesloten Er bestaat ook nog een andere manier om de luchtdichtheid van je hookah te controleren. Hierbij zet je de tabakskop gevuld met tabak en voorzien van afdekfolie (maar nog zonder gaatjes, zie stap 3) op de stang, en zuig je aan de slang. Indien alle waterpijponderdelen luchtdicht op elkaar zijn aangesloten, zal het niet lukken om te inhaleren.

voor het waterpijp roken moet de shisha luchtdicht zijn!

Stap 3: de tabakskop klaarmaken 

Plaats je favoriete smaak losjes in de tabakskop en verdeel het goed (gebruik voor Shiazo steentjes altijd een Vortex-tabakskop). Voor welk product je ook kiest, voor een aangename rookervaring is het van belang dat het klaarmaken van de tabakskop op de juiste manier gebeurt. Sluit de kop strak en luchtdicht af met een dubbele laag aluminiumfolie. Prik er met een tandenstoker of satéprikker (die hebben allebei precies de juiste dikte) over de gehele tabakskop gaatjes in. Zorg ervoor dat deze niet te groot zijn en gelijk verdeeld zijn over het oppervlakte. De meeste waterpijp rokers prikken drie rondjes van buiten naar binnen. Plaats het rubbertje voor de tabakskop op de bovenkant van de waterpijp en schuif de tabakskop erop. Zorg dat deze recht staat en goed luchtdicht is aangesloten.


Stap 4: de kooltjes aansteken

 Je waterpijp aanmaken kan op meerdere manieren. Je gebruikt daarvoor een quick light (easy light kooltje) of natuurkool. In beide gevallen heb je een kolentang nodig om het kooltje te kunnen verhitten. Een quick light kooltje kun je aansteken door hem boven een vlam of elektrische kookplaat te houden. Dit doe je totdat deze begint te knetteren. Hierna laat je het kooltje enkele minuten liggen totdat deze  een asgrijze kleur heeft gekregen. Natuurkool steek je aan door deze met behulp van een kolentang boven een krachtige hittebron te houden en af en toe om te draaien. Je kunt daar bijvoorbeeld een gasfornuis of aansteker met een zogeheten torch-flame voor gebruiken. Eenmaal roodgloeiendkan je de waterpijp aansteken door het kooltje op het folie te leggen dat je op de tabakskop hebt aangebracht. Over het algemeen zijn één (quick lights) tot twee a drie (natuur) kooltjes voldoende voor een rooksessie, maar dit hangt ook af van welk type tabakskop en welk soort kooltjes je gebruikt. De wijze van verhitten en de heat management spelen een belangrijke rol bij de algehele rookervaring.

-


Stap 5: De waterpijp in gebruik nemen

Leg het kooltje op het aluminiumfolie aan de zijkant van de tabakskop en wacht een paar minuten. Tijdens het roken verplaats je het kooltje in een ronde beweging langzaam naar het midden. Je kunt eventueel een windcover gebruiken om de waterpijp in het begin een 'boost' te geven. De tabak wordt daarmee extra verhit, maar zeker binnenshuis is een windscherm niet per se noodzakelijk. Mocht je liever toch wel een windcover gebruiken, let er dan op dat je die er op tijd weer afhaalt. Als je dat niet doet is de kans aanwezig dat je tabak verbrandt, wat een vieze en scherpe smaak geeft. Correct werkende waterpijp
Een luchtdicht aangesloten en goed werkende shishapijp moet gemakkelijk roken. Door een haal te nemen via de slang, wordt het kooltje verhit en trek je de hete lucht door de tabak. Hierdoor zal de tabak verdampen, maar vindt geen verbranding plaats. De rook die ontstaat zuig je door de stang en komt in het water in de vaas terecht. Boven het water zal vervolgens dikke rook komen te hangen, die je via de waterpijpslang inhaleert. Na het aansteken van het kooltje en het nemen van de eerste hijs, kan het overigens een 1-2 minuten duren voordat de waterpijp een constante airflow en consistente rookervaring geeft.

--


Extra informatie: