Kooltjes en tapijt / tafel gaan, zoals velen misschien al eens gemerkt hebben,  niet goed samen. In dit geval is voorkomen 100x gemakkelijker en beter dan genezen. Deze How-To is geschreven uit ervaring. Er zijn in mijn huis al vele brandplekken te vinden en als ik deze zelfgeschreven Tutorial toegepast had voordat ik voor het eerst aan de waterpijp ging had ik zeker honderden euro’s kunnen besparen! 

-

7 Tips om kool ellende te voorkomen!

1. Bespaar niet op goedkope snel - eigen huismerk – kooltjes. Uit ervaring kunnen deze nog wel eens zomaar uit elkaar spatten waardoor je hele huis onder stukjes brandend kool ligt!

2. Vervoer je waterpijp kooltje veilig vanaf de plek waar je hem aansteekt (bijvoorbeeld gasfornuis) tot de plek waar je gaat roken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het kolenschaaltje, dat bij de waterpijp wordt geleverd, gebruiken ! Met het tangetje vervoeren is een groot risico wat je neemt en gaat zeker 1 op de 20 keer fout! Het kooltje kan ineens breken door de hitte of doordat je het kooltje te stevig vastklemt. Te losjes klemmen is dus ook niet goed. Voor een lange afstand van ontvlamming naar de waterpijp is een kolendrager erg handig!

3. Gebruik altijd een windvanger ook al staat er geen wind. Dit bespaart ten eerste kooltjes maar ten tweede ook je vloer! Kooltjes kunnen omgestoten worden of eraf trillen tijdens het roken. Met een windvanger bespaar je veel ellende! Als je geen windvanger hebt kun je er bij ons één bestellen of maak er zelf één met aluminium folie (een beetje creativiteit en fantasie en je komt er wel uit...). 

4. Als je een heel klein schaaltje onder je kopje hebt, doe dan een grote schaal onder je waterpijp. Mocht het kooltje eraf trillen en niet op het koolschaaltje vallen dan heb je altijd nog kans dat het op het dienblad valt. 

5. Zet je waterpijp in een onomstootbare omgeving neer, in het midden van je kamer is geliefd maar is meestal wel het meest onveilig. 

6. Met meerdere vrienden roken is leuk maar kan ook veel ellende veroorzaken... Vooral als iedereen de slang wil hebben. Als je vaak met vrienden rookt ga dan voor een waterpijp met meerdere slangen.

hete kolen kolenbrander

2 Tips om de schade van brandende kooltjes te verhelpen

Met genezen bedoelen we de schade zo beperkt mogelijk houden. Als een kooltje langer dan een paar seconden op de vloer brand heb je meestal al een paar gaatjes of vlekken. 

1. Neem altijd wat te drinken mee als je waterpijp gaat roken. Het is goed om hoofdpijn na het roken te voorkomen  maar het belangrijkste is dat je er veel schade mee kunt beperken. 
Het maakt in principe niet uit wat je drinkt (geen pure alcohol natuurlijk) eigenlijk alles kun je gebruiken maar het beste is natuurlijk een glas water. Zodra je kooltje gevallen is gooi je gewoon je hele glas drinken over de stukjes brandende kool heen. Het beste is een pak sap mee te nemen tijdens het roken. Het pak drinken dient dan als het ware als een brandblus apparaat. Maak je niet druk om de smurrie en drap die zal ontstaan want dat veeg je daarna toch wel weg. Het is belangrijker dat alle brandende deeltjes zo snel mogelijk gedoofd zijn! 

2. Als je in het tapijt brandplekken hebt knip dan voorzichtig de topjes van het tapijt af en ga erdoorheen met een vork. Zo komt de structuur weer terug in het kleed. 

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Voor de rest zijn er niet zoveel dingen die je kunt doen maar bedenk wel dat als een kooltje in meerdere stukjes gevallen is één voor één de stukjes oppakken met een tangetje te lang duurt. Je zult snel moeten anticiperen en eigenlijk moet je van te voren al weten wat je gaat doen als er een kooltje valt. Bereid je er dus een keer goed op voor en gebruik altijd dezelfde tacktiek zodat er structuur ontstaat en je automatisch weet wat je moet doen in geval van nood...  Ik hoop dat ik jullie hiermee schade en brandplekken kan of heb kunnen besparen!

Heb je weleens kooltjes laten vallen? zo ja, hoe liep dit af?