Je kunt tijdens het waterpijp roken op veel verschillende manieren experimenteren. Niet alleen met het soort tabak dat je gebruikt, maar zeker ook met de vloeistof die je in de vaas doet. Melk is bijvoorbeeld een ingrediënt dat het goed doet in je hookah, mits je je houdt aan een paar richtlijnen.

waterpijp met melk

Waarom melk in je hookah?

Melk produceert een wat vollere, dikkere rook in de hookah dan water. Dat komt doordat melk bestaat uit water, vet en een aantal vaste stoffen. Deze bestanddelen zorgen er bovendien voor dat de rook een enigszins romig en zacht karakter krijgt. Veel mensen vinden dat lekker. De meningen over het gebruik van melk in de hookah zijn overigens wel verdeeld. Sommigen zweren erbij, anderen vinden dat de kwaliteit van de rook er niet of nauwelijks door verandert.

Smaken verschillen... 

Naast melk zijn er nog meer vloeistoffen die extra (dikke) rook in je shisha genereren. Zo zou je bijvoorbeeld ook eens kunnen experimenteren met rode wijn, sinaasappelsap of andere fruitsappen.

shisha melk

Hoe gebruik je melk in de waterpijp?

Vervang je het water in je hookah door melk, houd er dan rekening mee dat de melk bij het roken nogal wat bellen kan produceren. Dat komt door het aanwezige melkvet. Dit melkschuim wil je niet in je slang krijgen: je zou dan tijdens het roken ineens melk kunnen inhaleren. Bovendien krijgt je de restjes melk moeilijk uit de slang en andere onderdelen van je waterpijp, wat de boel er niet hygiënischer op maakt. Wil je melkbubbels in je shisha vermijden, dan kunnen de volgende adviezen helpen:

  • Verdun de melk met (veel) water. Veel waterpijprokers adviseren een verhouding van ongeveer driekwart water en een kwart melk, maar dit is vooral ook een kwestie van uitproberen tot je de juiste formule gevonden hebt. Begin met een paar eetlepels melk in het water, kijk hoe het gaat en voer de hoeveelheid melk desgewenst geleidelijk op.
  • Gebruik magere melk. Deze variant bevat amper melkvet en schuimt daardoor wat minder.
  • Gebruik altijd verse melk.

Bij het gebruik van melk gelden verder de normale aanwijzingen voor het klaarmaken van de waterpijp. Zet de hookah dus in elkaar zoals je gewend bent, gebruik tabak of dampsteentjes naar keuze en zorg ervoor dat de onderkant van de schacht zo’n 2 cm in de vloeistof hangt.

Welke waterpijp is geschikt voor het gebruik van melk?

Ben je van plan om regelmatig melk te gebruiken in je hookah, kies dan een model met een hoge vaas. Dit vermindert de kans dat er melkschuim in de slang komt. Ben je in het bezit van een vrij korte waterpijp, dan kan het helpen om de slang zoveel mogelijk omhoog te houden. Zet de waterpijp dus niet op een tafeltje terwijl je zelf op de grond zit te roken, maar zet de hookah op de grond ga zelf wat hoger zitten. Zo helpt de zwaartekracht om de melk uit de slang en in de vaas te houden. Ook belangrijk: kies een wasbare slang, zodat je deze na gebruik goed kunt uitspoelen.

waterpijpen

Waterpijp schoonmaken na gebruik van melk

Er geldt één heel belangrijk advies bij het gebruik van melk in de waterpijp: maak na het roken alles goed schoon. Melk bederft snel. Blijven er melkrestjes achter in je hookah, dan kunnen er bacteriën gaan woekeren en daar wordt je volgende sessie niet beter op! Bovendien zorgen oude melkrestjes voor een zeer onaangename geur in de waterpijp. Volg bij het schoonmaken van je waterpijp de gebruikelijke richtlijnen en gebruik speciale reinigingsborstels om je hookah weer helemaal schoon en fris te krijgen. 

Is waterpijp met melk roken extra schadelijk?

Roken is slecht voor je, daar verandert een beetje melk in je hookah helemaal niets aan. Een waterpijp met melk roken is niet extra schadelijk voor je gezondheid, mits je hygiënisch te werk gaat. Je voorkomt dit door je shisha na gebruik extra goed te reinigen.

Melk in je hookah: tips

Tot slot een paar tips voor nog meer variatie bij het gebruik van melk in je waterpijp:

  • Meng de melk met koude koffie voor een vol aroma. Een scheutje Bailey’s of een andere koffielikeur geeft je coffee-and- cream rooksessie een extra dimensie.
  • Zin in iets anders? Giet dan eens wat geitenmelk in je waterpijp. Heel populair in het Midden-Oosten, en wie weet binnenkort ook jouw favoriet.
  • Een tropische rookervaring creëer je eenvoudig door wat kokosmelk in de vaas te doen. Extra lekker in combinatie met wat fruitige Mola Mix door je tabak.

Wist je dat je ook siroop in je waterpijp vaas kan doen voor een zoetere smaak? Probeer het!