Hoewel de oorsprong ligt in het oude India, is het pas sinds een paar jaar dat de waterpijp populair aan het worden is in Europa en de Verenigde Staten. 

-

De waterpijp is een andere manier om tabak of smaak steentjes mee te roken. Het smaakje wordt warm gemaakt met behulp van kooltjes waardoor de smaak niet verbrandt maar alleen verhit wordt. De rook wordt met een slang door het water gezogen waar het dan deels gefilterd wordt. 

De waterpijp heeft een twijfelachtige reputatie. Het wordt vaak geassocieerd met het gebruik van verboden middelen. Zoals altijd zijn er een paar mensen die dit hier inderdaad voor gebruiken. Maar het merendeel van de gebruikers gebruikt de waterpijp voor het roken van tabak met een smaakje. Deze smaken kunnen variëren van alle soorten vruchten tot koffie en frisdranken. In totaal zijn er meer dan honderden verschillende smaken en meer dan 15 verschillende merken met ieder haar eigen lijn smaken tabak. En het aanbod blijft alleen maar groeien!

De Waterpijp als gezelschaps aparaat 

De waterpijp is een sociaal medium. Gezellig met vrienden, vriendinnen, kennissen en familieleden bij elkaar zitten met een drankje en een waterpijp. Er is geen specifieke groep die dit rookt. Jongeren, ouderen, man of vrouw, het maakt niets uit. In tegenstelling tot het roken van een sigaret (dat ongeveer 5 minuten duurt en snel ergens tussendoor moet) is een waterpijpsessie bedoeld om de tijd ervoor te nemen en te ontspannen. Het roken van een waterpijp staat synoniem met relaxen. Eén sessie duurt ongeveer een half uur tot maximaal twee uur. 

Shisha lounge


Sherrief Hefny eigenaar van een consumenten waterpijp website http://premium-hookahs.nl verwacht een sterke opruk van de waterpijp in Europa zo verteld hij:

‘’Grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ruilen haar coffeeshops en cafés liever in voor moderne traditionele Shisha lounges. Een plek waar jong en oud bij elkaar komen om onder het genot van een bak thee of koffie van de waterpijp te roken. Het is een traditionele manier die nu ingezet wordt als modern sociaal communicatie middel. Waar grote technologische veranderingen in de samenleving ontstaan zoals de individualisering van de maatschappij en de elektronisering van communicatie (denk aan MSN, mobiele telefonie, Facebook) ontstaan ook tegentrends. De stijging van het aantal shisha lounges is een goed voorbeeld van zo’n tegentrend (‘’socialisering tegen individualisering’’), verwacht wordt dan ook dat deze markt in Europa nog veel verder zal gaan groeien.’’ 

Waterpijp roken is voor vele rokers ook een goede manier om over de verslavende werking van een sigaret heen te komen. In tegenstelling tot sigaretten bevat shisha tabak 0,5% nicotine en 0% teer. Ook zijn er natuurlijke varianten zoals Bigg Ice Rockz, Amy Stone, El Nefes Hookah Cream en nog veel meer. Deze bevatten 0% nicotine en 0% teer. Wij kiezen er bewust voor om alleen de minder schadelijke smaakjes te verkopen, zonder nicotine. Houdt er wel rekening mee dat het roken van een shisha net zo schadelijk is voor de gezondheid als het roken van een sigaret. Het is en blijft roken en roken is slecht voor de gezondheid. De beslissing om te roken ligt dan ook geheel bij de roker. Iedereen weet dat het niet goed is maar vanaf 18 jaar is het aan de persoon zelf om deze beslissing te nemen. De waterpijp valt momenteel nog buiten de rookwet. Om deze reden zijn er nog veel waterpijp lounges open en komen er steeds meer shisha lounges bij!

al fakher shisha

Bron origineel artikel: De waterpijp tegen individualisering

Hoe was jou eerste keer waterpijp roken?