Waterpijp schoonmaken, hoe doe ik dat?

Het is heel belangrijk om je waterpijp goed te onderhouden. Door de waterpijp goed schoon te maken zorg je ervoor dat elke waterpijp sessie een succes wordt! Maar hoe houdt je je waterpijp goed schoon? 

waterpijp schoonmaken

De schacht schoonmaken

Gebruik de lange schoonmaakborstel die meestal bij iedere waterpijp standaard bijgeleverd wordt. Deze lange borstel gebruiken we voor de schacht. Het beste kun je citroensap hiervoor gebruiken. Azijn of wodka kan ook. Deze vloeistoffen zullen zorgen voor een neutrale smaak. Spuit / druppel dit op de langwerpige schoonmaakborstel. Spuit / druppel ook wat in de schacht van de waterpijp. Vervolgens de stang goed door raggen. Draai ook de borstel af en toe in de rondte voor optimale reiniging. Laat eventueel wat warm water langs de schoonmaak borstel de schacht in lopen. 

Een gemakkelijkere manier is om de stang met alleen warm water schoon te maken. Dit kun je doen als je tussen twee sessies even een schone pijp wilt hebben. Houd dan je vinger op het uiteinde, laat het water erin lopen, houd vervolgens ook het andere uiteinde dicht en schudt de stang heen en weer. Blaas vervolgens met volle kracht door de buis heen terwijl je je vinger loslaat. Dit herhaal je een aantal keer totdat er geen vuil water meer uit de stang loopt.

TipGebruik geen zeep of sop aangezien de geur sterk blijft hangen in je waterpijp en de smaak van je tabak niet ten goede zal komen!

De waterpijp vaas schoonmaken

Gooi de vaas leeg. Laat hem dan onder de warme kraan staan en laat hem vollopen en overlopen. Gebruik niet te heet water want sommige vazen kunnen daar niet tegen en kunnen barsten (meestal acryl glas vazen). Gooi er vervolgens de helft uit. Pak de waterpijpvaas op. Leg je hand over de opening zodat deze helemaal is afgesloten en keer de vaas op zijn zijkant. Schud de vaas goed en laat het water dan weglopen. 

Een ander manier is het gebruiken van de vaas borstel. Bij de meeste leveranciers krijg je gratis een borstel bij een waterpijp geleverd. Probeer goed de randen van het glas aan de binnenkant te borstelen met een laagje schoonmaaksop. Schoonmaaksop in de vorm van lauw / warm water in combinatie met citroensap, azijn of een scheutje wodka. 

Let op: Als je heet water in de vaas doet en vervolgens de vaas met koud water gaat vullen heb je kans dat je waterpijp vaas het zal begeven. Spoel dus altijd met lauw / warm water!

De tabakskop schoonmaken

De eerste en gemakkelijkste manier is om warm water eroverheen te laten stromen of om de tabakskop te laten weken in warm water. Gebruik een borsteltje om de aangekoekte resten tabak te verwijderen. Zorg ervoor dat je de gaten in de tabakskom goed schoon maakt zodat de luchtstroom niet gehinderd wordt. 

Voor het grondig verwijderen van aangekoekte resten op alle plekjes in de tabakskom kun je het beste een vaatdoekje of schuursponsje gebruiken. De gaatjes kun je door middel van een tandenstoker schoonmaken. Een andere manier is het schoon koken van de tabakskop. Stop de tabakskop onderste boven in een pan met daarin water en azijn (1 op 1). Zet het fornuis aan en laat het water/azijn mengsel tot kook komen. Laat dit ongeveer 15 minuten koken. Pas op want de kom wordt heet! Azijn wordt gebruikt omdat dit een goede all purpose schoonmaak middel is. Azijn zal zorgen dat het tabakskommetje weer een neutrale smaak krijgt!

Tip: Als de smaak grondig doorgedrongen is in het tabakskopje, gebruik dan een scheutje citroensap (over het borsteltje druppelen) zodat het kopje weer smaak neutraal wordt.

TipOngeglazuurde kopjes zijn bedoeld te gebruiken voor één en dezelfde smaak. Zorg ervoor dat het kopje schoon genoeg is om te roken, maar poets niet de smaak uit het kopje!De slang schoonmaken

Hoe de slang schoongemaakt kan worden kun je lezen onder Waterpijpslang schoonmaken.

Relevante artikelen

Hoe maak jij je waterpijp schoon? Laat het ons weten!

← Vorige Volgende →