Voordat je begint met het schoonmaken van jouw slang moet je weten of het wel schoon te maken is. Vele slangen hebben een metalen spiraal die binnen in de slang loopt. Als hier water bij komt kan deze gaan roesten en uiteindelijk zorgt dit voor stukjes stof en roest in de slang, moeilijker rook inhaleren door de slang en uiteindelijk zal de slang zelfs uit elkaar kunnen gaan vallen.

shisha schoonmaken


Om te weten of je een wasbare slang of niet wasbare slang hebt hoef je alleen een magneet tegen de slang te houden. Als je weet dat jouw slang gewassen kan worden kunnen we aan de slag gaan!

Opmerking: Sommige slangen hebben een speciale roest vrij stalen spiraal in de slang zitten. Er zit dus wel ijzer in de slang maar de slang gaat veel langer mee en is bestendig tegen water. Bij de waterpijp slangen in de winkel geven we aan welke slang wasbaar is en welke niet.

Neem je slang mee naar de gootsteen, wasbak of bad. Het handigste is dat je een trechter neemt die in de slang past. Mocht je geen trechter hebben zoek dan een plastic sheet of iets anders wat je als een trechter kan gebruiken. Dit is nodig omdat de materialen rondom de ingangen van de slang meestal niet bestand zijn tegen water zoals stof en andere materialen. 

waterpijpslang schoonmaken

Laat warm/heet water door de slang lopen totdat de slang ongeveer halfvol is. Nu pak je beide uiteinden van de slang beet en houdt je de ene uiteinde hoger dan het andere uiteinde, dit wissel je snel af zodat het water binnen in de slang telkens van links naar rechts verschuift en zo al het vastzittend troep wegneemt. Vervolgens even doorspoelen en dit net zo lang herhalen totdat het water wat de slang verlaat schoon is. Na het spoelen moet de slang drogen. Het beste kan dit door de slang in het midden te pakken en rond te zwaaien. Door de centrifugale kracht zal het water uit de slang vliegen. Let wel op dat eventuele delen die vast zijn gelijmd los kunnen komen te zitten door het warme water. Een goede tip is om citroensap te gebruiken. Spuit wat citroensap door de slang voor je het water door de slang laat lopen. Citroensap zorgt voor een neutrale smaak.

 

Relevante artikelen

Hoe maak jij je waterpijp slang schoon?