Waterpijp smaakt vies / scherp

Bijna iedereen heeft het wel een keer meegemaakt. Je bent shisha aan het roken en in één keer wordt de rook heel scherp. De shisha tabak smaakt niet lekker meer, je keel wordt geïrriteerd en je moet hoesten. “Is de tabak nu al op?”, “Nee hé, weer verkeerd de waterpijp tabak in het kopje gedaan zeker...”. Dit zijn 2 van de vaak onterecht gestelde conclusies. Als de rook van de tabak op een gegeven moment scherp wordt wil dat niet zeggen dat je niet meer kan roken en het tabakskopje opnieuw moet maken. 

3 redenen waarom waterpijp roken soms vies wordt

Er kunnen drie reden zijn:

1. Je hebt teveel tabak in het kopje gedaan waardoor de tabak gaan verbranden. Waterpijp tabak hoort namelijk te smeulen / verhitten en niet te verbranden! 
2. Je hebt teveel kool gebruikt waardoor de waterpijp tabak te erg verhit wordt en de shisha tabak alsnog verbrand.
3. Je hebt te grote gaatjes gemaakt waardoor er kool en as in het tabakskopje komt en dit geeft een vieze smaak af aan de tabak.

Scherpe tabaksrook krijg je dus over het algemeen door verkeerde hitte regeling (heat management). Een shisha sessie kan tegen vallen of uitmuntend zijn met de manier van hitte regeling. Hieronder volgen tips en weetjes over deze hitte regeling. 

Vieze waterpijp smaak verhelpen

Bij deze uitleg zijn we er vanuit gegaan dat je 2 natuur kooltjes hebt gebruikt, een windcover en een standaard Egyptische tabakskop.
Stap 1: Zodra de rook scherp wordt blaas je als eerste de rook uit de vaas van de waterpijp. (gewoon door de slang blazen).
Stap 2: Haal de windcover van de tabakskop af.
Stap 3: Controleer of het al beter is. Vaak is het weghalen van de windcover al genoeg.

Mocht de rook van de tabak nog te scherp zijn;

Stap 4: Blaas dan weer al het rook uit de vaas.
Stap 5: Haal één kooltje weg.
Stap 6: Controleer of het beter is.
Het zou nu beter moeten zijn.  Mocht de rook nu toch scherp blijven, dan zal het waarschijnlijk liggen aan het feit dat de tabak toch de aluminium folie aanraakt. In dit geval is er weinig meer aan te doen behalve ervan leren. Je kunt nog wel proberen om het tabakskopje van de waterpijp af te halen (uiteraard eerst de kooltjes ervan af halen) en door de onderkant van de tabakskop te blazen. 

Uiteraard is deze uitleg niet op alle set-ups toepasbaar. Wordt er een phunnel tabakskop of Vortex bowl gebruikt dan zijn over het algemeen 3 natuurkooltjes perfect. Hitte regeling is iets wat je moet aanvoelen. Je moet het leren en je leert het door fouten te maken!

Soorten shisha tabak

We geven je alvast wel een paar tips over de soorten waterpijp tabak.
Nakhla: Dit merk waterpijp tabak is een droge tabaksoort (ongewassen) en kan heel goed tegen hitte. De beste set-up is een standaard tabakskop met twee kooltjes erop en een windcover. Dit is één van de weinige tabakssoorten waar het weinig uitmaakt of je de shisha tabak tot boven de rand van de tabakskop vult of eronder.

Al Fakher Shisha: Dit shisha merk is wat we een natte tabaksoort noemen. Er zit veel Glycerine en honing in om de rook voller te maken. De beste set-up is een phunnel bowl of een Vortex (om de vloeistoffen te bewaren tijdens het roken) en 2 kooltjes.

Wij garanderen uiteraard niet dat deze set-ups altijd werken. Het is aan jou om hier spelenderwijs mee te experimenteren!

Relevante artikelen