Waterpijp steentjes zijn een alternatieve en innovatieve manier om je waterpijp te roken. Ze zijn gemaakt van speciale, vrij poreuze kiezelsteentjes met een mineraalcomplex dat in staat is om vloeistoffen te absorberen. Deze eigenschap maakt het mogelijk om waterpijp steentjes - ofwel steam stones - te roken in plaats van shisha-tabak. Waterpijpstenen bevatten dus geen teer, nicotine of tabak. Met een korrelgrootte tussen de 5 en 9 millimeter zijn ze geschikt voor elke waterpijp, en voor tabakskoppen in alle voorkomende ontwerpen.

shisha steam stones


Steam stones zorgen voor een smaakvolle, zachte en langdurige rookervaring. Qua genot en ontspanning is het een goed alternatief voor traditionele shisha tabak. De rook die van de steentjes komt is in feite geen rook maar damp. Vandaar de bijnaam 'dampsteentjes'. Hierdoor zijn de diverse waterpijpsteentjes een minder schadelijk alternatief voor waterpijp tabak. In tegenstelling tot tabak kunnen dit soort steentjes bovendien niet verbranden en krijg je dus nooit een vieze smaak. Sommige waterpijp rokers gebruiken de steentjes daarom ook als extra (boven)laag op hun normale waterpijp tabak.

Hogere temperatuur nodig voor steam stones

Wanneer de steam stones in de tabakskop verhit worden met waterpijp kooltjes, bereiken de sappen in de steentjes hun verdampingspunt. Het gevolg is dat er stoom vrijkomt. Deze damp wordt daarna gekoeld door het water in de waterpijpvaas en krijgt vervolgens een heerlijke smaak! Door het principe dat de vloeistoffen in de steaming stones worden omgezet in damp, is de werking ervan vergelijkbaar met die van een elektronische sigaret. Het inhaleren van hittedamp betekent namelijk dat er geen tabak wordt verhit, en dat je dus ook geen vaste stofdeeltjes inademt. Dit in tegenstelling tot wat bij het roken van reguliere waterpijp- of andere tabak het geval is. Een nadeel is wel dat over het algemeen meer kooltjes nodig zijn om genoeg hitte te genereren voor het creëren van de damp.

Tabak roken of steentjes verdampen?

De vraag of je de tabakskop van je hookah vult met steentjes of tabak, lijkt dus vooral ingegeven door de directe gezondheidsrisico's die je als roker loopt. Maar er zijn meer redenen om in plaats van voor normale tabak voor waterpijpsteentjes te kiezen:

  • Je ontwikkelt geen nicotineverslaving
  • Het roken van waterpijpsteentjes is voordeliger
  • Keuze uit meer smaken
  • Zolang de steentjes nog in staat zijn om genoeg vocht op te nemen, kan je er meerdere keren van roken en ze opnieuw bevochtigen
  • Gecombineerd met bijvoorbeeld Mola Mix kun je eenvoudig een compleet eigen smaak creëren

Aladin Hookah Sqeeze is eigenlijk een bevochtiger. De vloeistof kan worden gebruikt om uitgedroogde tabak weer op smaak te brengen of om gemixt door je tabak een bijzondere combi van smaken samen te stellen. Je krijgt er een intensievere rookervaring mee, terwijl er tevens meer rook ontstaat. Overigens deelt het deze laatste eigenschap met dampsteentjes. Hookah Squeeze werkt ook goed als je een extra smaak wilt toevoegen aan de steentjes. Het absorberend vermogen van de steam stones zorgt ervoor dat het Mola-aroma eenvoudig wordt opgenomen, zodat je een heel bijzondere of zelfs exclusieve rooksessie krijgt. Je kunt hier neutrale waterpijpsteentjes voor gebruiken, of er juist voor kiezen om twee of meer Mola- en waterpijp steentjes smaken elkaar te laten versterken. Het toevoegen van een neutrale tabaksbevochtiger maakt dat je langer kunt genieten van je favoriete smaak in al zijn puurheid.

amy stones

Hoe gebruik je de waterpijpsteentjes?

  • Schud het bakje waterpijpstenen voor gebruik ongeveer 10 seconden heen en weer. Hierdoor raken de waterpijpsteentjes extra verzadigd met de aanwezige sappen.
  • Pak een lepel en schep de waterpijpsteentjes uit het bakje. Stop je tabakskop nu vol met waterpijpsteentjes tot net onder de rand.
  • Breng daarna het aluminiumfolie aan of plaats een kolenscherm over de tabakskop heen, en prik gaatjes in het folie.
  • Prepareer je waterpijp of shisha op dezelfde wijze als wanneer je met normale waterpijptabak zou roken. Omdat de steentjes minder gevoelig zijn voor hitte, kun je in je set-up meer of hetere kolen gebruiken als je dit zou willen. Speel en test hier een beetje mee om zo de beste rookervaring te krijgen!

Opmerking: Vanwege de poreuze structuur van de steentjes kan de luchtstroom gemakkelijk door de tabakskop stromen, waardoor je vloeiend en gemakkelijk kunt inhaleren!

Wanneer zijn de waterpijp steentjes ontwikkelt?

De Shiazo-waterpijpsteentjes zijn in de zomer van 2010 ontwikkeld door een aantal innovatieve Duitse ingenieurs in samenwerking met een groep fanatieke waterpijprokers. Het product is tot stand gekomen nadat er in Duitsland en andere Europese landen een rookverbod met betrekking tot de waterpijp was afgekondigd voor waterpijpcafés en shisha-lounges. De Shiazo-waterpijpstenen bevatten geen tabak, nicotine en teer, en vallen daardoor niet onder de tabakswet. Hierdoor hoeft er ook geen accijns over te worden betaald, waardoor je met dampsteentjes aanmerkelijk goedkoper kunt roken dan met reguliere shisha-tabak.
waterpijp steentjes gebruiken


Verschillende merken dampsteentjes

Bij Premium-Hookahs zijn waterpijpsteentjes van meerdere merken te bestellen. Shiazo, Mya en Xhale behoren tot de bekendere, maar zijn zeker niet enige verkrijgbare alternatieven op de waterpijpmarkt. Sommige merken (zoals Xhale) produceren overigens steentjes waar wel nicotine in zit, maar het aanbod bij Premium-Hookahs bestaat uitsluitend uit steam stones die geen verslavingsgevaar opleveren. Er is keuze uit:Wij raden je zeker aan de waterpijpsteentjes te roken met een Phunnel- of Vortex-bowl! Deze speciale tabakskopjes voorkomen dat er sappen van de tabak of steentjes uit de tabakskop in de schacht lekken, die uiteindelijk in de waterpijp vaas terecht kunnen komen.
shiazo waterpijpsteentjes vortex tabakskop


Bekijk hier ons assortiment Waterpijp steentjes van Shiazo.

Jou lievelings smaak hebben wij ongetwijfeld ook in steentjes variant, kijk hier eens!