Waterpijp tabakskop klaarmaken

Het klaarmaken van een tabakskop is niet zo gemakkelijk als iedereen denkt. Er zijn veel aspecten waar je aan moet denken om een goede sessie te krijgen. In dit artikel bespreken we hoe je een standaard Egyptische tabakskop moet klaarmaken. We beperken ons daarbij tot de meest gebruikte methode. Afhankelijk van de tabak die je gebruikt zijn er namelijk nog meer methodes die voor de meeste waterpijp rokers niet aan de orde zijn.

Mocht je toch meer over deze methodes willen lezen dan kan je hier terecht:

 

Waterpijp benodigdheden

  • Tabakskop
  • Waterpijp tabak 
  • Aluminium folie 
  • Satéstokje / naald of wat je ook wil gebruiken om de gaatjes te maken

Tabakskop klaarmaken

Bij het klaarmaken van een standaard Egyptische tabakskop is het het handigst om voor ongeveer 20 – 25 gram aan tabak op een schoteltje te leggen. Bij andere tabakskoppen zoals een Phunnel (20 gram) of Vortex (30 gram) bowl is een andere hoeveelheid vereist. Pluk met je vingers de tabak uit elkaar. Zorg dat alles lekker los ligt en haal alle eventuele takjes uit de tabak. 

Laat de tabak losjes in de tabakskop vallen. Je kan de tabak met je vingers verspreiden maar let op dat je de tabak niet aandrukt! Het is zaak dat de tabak over het gehele oppervlakte van de kop onder de rand van de tabakkop blijft. Als de waterpijp tabak boven de rand komt zit deze tegen het aluminium folie aan en zal het verbranden wat een nare smaak geeft. Het is niet erg als je niet de volledige 20/25 gram gebruikt. Iedere kleien tabakskop heeft namelijk weer een andere omvang en het kan dus goed zijn dat je tabak overhoud. 

Folie spannen

Als de tabak in de tabakskom zit kan het folie eroverheen. Gebruik hiervoor 1 of 2 vellen aluminium folie. Gebruik je een dikke aluminium folie (zoals panzerfolie bijvoorbeeld) dan volstaat een laag. Gebruik je normale aluminium folie dan kan je afhankelijk van het gewenste effecte ook voor twee lagen kiezen.

Waarom kies je voor één laag?

  • Een laag is in principe voldoende en wanneer je hiermee een goede rooksessie bereikt is er geen reden om je strategie aan te passen.
  • Een dubbele laag folie kan ervoor zorgen dat het (iets) lastiger hijsen is.

Waarom kies je voor twee lagen?

  • Een dubbele laag zorgt ervoor dat er minder hitte bij de tabak komt waardoor deze minder snel aanbrand en een vieze smaak veroorzaakt.
  • Sommige tabak is minder hitte bestendig en wordt bij voorkeur gerookt met twee lagen.

Wanneer wij een tabakskop klaarmaken in de showroom gebruiken we ofwel dikke aluminium folie of twee lagen. Wij doen dit door een stuk folie dubbel te vouwen waardoor twee lagen ontstaan.

Zorg er vervolgens voor dat het folie goed strak over de kop zit. Het gespannen folie moet uiteindelijk op een trommel lijken. Je kunt de rest van het aluminiumfolie tegen de kop aandrukken. Wanneer je folie strak is aangebracht zal deze de tabak in de kop niet raken. Hierdoor voorkom je dat de tabak aanbrand en een (vieze) scherpe smaak veroorzaakt.

Gaatjes prikken

Prik vervolgens met gereedschap naar keuze (naald, tandenstoker of een speciale gaatjes prikker) gaatjes in het folie. Er is geen goede of foute manier om gaatjes te prikken. Zolang er maar gaatjes in zitten. Wel is het aan te raden is om geen grote gaten te maken! Hoe groter de gaten hoe gemakkelijker het is voor het as om tussen de tabak te vallen. 

Tip: Voordat je gaatjes in het folie prikt zet je het tabakskopje op de waterpijp en zuig je aan de slang. Hiermee kun je testen of de waterpijp helemaal goed luchtdicht afgesloten is. Als je kunt hijsen is er iets mis, zelfs als er een klein beetje lucht door komt moet je nagaan waar dit aan kan liggen!

Klaar voor gebruik

Je tabakskop is nu klaar voor gebruik en kan op de waterpijp worden gezet! Voordat je kunt beginnen met roken zal je waterpijp kooltjes op de kop moeten plaatsen. In het artikel "Easy light kolen vs natuurkolen" geven we meer uitleg over welke waterpijp kooltjes je het best kunt gebruiken.

 

Andere relevante artikelen