Wat!? Een terminologie over Waterpijpen? Ja! Het wereldje van de waterpijp is groter dan dat je zou verwachten en met de grootheid komen natuurlijk goede nieuwe uitvindingen maar ook een hoop afkortingen en dus verschillende termen bij kijken! Om je door de hookah jungle te helpen vind je hier de woorden die worden gebruikt plus de uitleg ervan, dat is natuurlijk wel zo handig! 

=

AF 
Afkorting voor het merk Al Fakher, een redelijk nat merk waterpijp tabak uit de verenigde arabische emiraten afkomstig. 

Auto-Seal
Een systeem die meestal word gebruikt bij waterpijpen met meerdere slangen. Het systeem werkt met een ijzeren balletje. Dit balletje sluit de andere slangpoorten af wanneer er aan de eerste slang gezogen wordt. Zo zorg je ervoor dat de waterpijp vacuüm blijft. 

Batch
Wordt vaak gebruikt als term om een niet bekende hoeveelheid tabak aan te duiden. Batch betekent dus als het ware een ''klomp'' of hoeveelheid tabak. Dus bijvoorbeeld ''Deze batch appeltabak smaakte echt slecht''. 

Brass / Messing
Brass is het Engelse woord voor messing en is herkenbaar aan zijn goudgele kleur. Het wordt ook wel geelkoper genoemd. Het is bekend bij interieurbouwers en wordt veel toegepast in klassieke interieurinrichtingen. Messing ziet men veelal in restaurants en als sierbeslag op kasten, deuren en kisten voor een klassieke uitstraling. Messing is een legering van koper en zink. Hierdoor is het extra bestand tegen corrosie. 

Buzz
Ongewassen tabak geeft vaak een sterke ''buzz''. Ongewassen tabak is namelijk tabak wat niet gewassen wordt voordat het in het shisha productie proces terecht komt. Hierdoor blijft er extra veel nicotine achter op de tabak wat de buzz veroorzaakt.

Downstem
Hiermee wordt het onderste gedeelte van de schacht bedoeld. Het gedeelte wat dus in de vaas steekt. Een downstem kan voorzien zijn van een ronde bel op het uiteinde, een moer of gewoon egaal zijn.

Ghost flavors
Oude smaak(en) die in de waterpijp of waterpijp slang zijn blijven hangen, en de nieuwe smaak beinvloeden. 

Harsh 
Het verbranden van tabak waardoor de rook te zwaar wordt. Hierdoor ga je hoesten en geniet je niet meer van je hookah. 

Heat-Management 
Het regelen van de hitte om te zorgen dat de tabak niet verbrand.

Hookah 
Een andere benaming voor waterpijp, het engelse / amerikaanse woord voor waterpijp. 

KM 
Afkorting voor Khalil Mamoon, het (op dit moment) bekendste, en volgens velen het beste, merk waterpijp.

Layering 
Het in verschillende laagjes leggen van de tabak zodat je door de rooksessie heen verschillende smaken te proeven krijgt. Layeren wordt meestal meer toegepast door de echte hardcore waterpijp rokers.

MOD 
Afkorting voor modern, dit is een serie waterpijpen gemaakt in China. De MOD waterpijpen staan bekend om haar zorgvuldig machinaal gemaakte afwerkingen. Elke MOD waterpijp is identiek aan de ander. De MOD waterpijpen zijn standaard altijd van leren wasbare slangen voorzien.

Oxidized
Speciaal model van sommige hoge kwaliteit Egyptische waterpijpen. Hierbij wordt het metaal op een speciale manier bewerkt waardoor het zwart uitslaat. 

Pull
Het gemak waarmee je aan een waterpijp hijst. Als je een waterpijp hebt met een erg gemakkelijke ''pull'' dan betekent dat dat je heel gemakkelijk kunt hijsen zonder daar hard voor te hoeven inhaleren.  

Phunnel bowl 
Een tabakskop waar er één groot gat bovenin de kop zit waardoor er net als de Vortex bowl geen sappen van de tabak kunnen ontsnappen.

Trimetal
Veel voorkomend type model van Khalil Mamoon. Trimetal betekent dat er drie soorten metaal zijn verwerkt in de stang (brons, goud en zilver). 

SB 
Afkorting voor het merk StarBuzz. Starbuzz wordt door kenners als één van de beste merken tabak ervaren.

Vortex bowl 
Een tabaks kop waar meer tabak in kan dan een gewone en waar de gaten aan de zijkant zitten i.p.v aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat geen enkele sappen van de tabak kunnen ontsnappen. Hierdoor blijft de smaak behouden!

Weet jij nog meer shisha woordjes?